EU pokrenula program digitalnog blizanca planete Zemlje uz pomoć veštačke inteligencije

Cilj projekta EU je da model digitalne planete unapredi klimatska predviđanja kako bi bolje sagledali budući habitat za Zemlji i preduzeli odgovarajuće mere, dok još uvek imamo vremena za takav potez

EU pokrenula program digitalnog blizanca planete Zemlje uz pomoć veštačke inteligencije

Evropska komisija danas je lansirala prvu verziju DestinE, simulatora koji pokreće veštačka inteligencija za bolju tačnosti klimatskih predviđanja. Prva verzija uključuje modele za ekstremne vremenske događaje i adaptaciju na klimatske promene, koji će pratiti, simulirati i predviđati klimu Zemlje u prilično detaljno.

“DestinE znači da možemo posmatrati ekološke izazove koji nam pomažu da predvidimo buduće scenarije kao nikada pre,” rekla je Margrethe Vestager, šefica za zaštitu konkurencije u EU.

DestinE koristi evropske superračunare (EuroHPC), uključujući superračunar LUMI u Finskoj, i kombinovan je sa veštačkom inteligencijom za ubrzanu obradu podataka.

“Ova prva faza pokazuje koliko možemo postići kada Evropa spoji svoju naučnu izvrsnost i svoju ogromnu snagu superračunara,” dodala je Vestager.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Međutim, celokupni model će se razvijati tokom vremena, a kompletan digitalni blizanac Zemlje biće završen do kraja ove decenije.

Digitalni blizanac Zemlje

Želite da testirate kako će toplotni talas uticati na bezbednost hrane? Ili da li će oluja poplaviti određeni grad? Ili gde je najbolje postaviti svoju vetroelektranu? Sve to biće moguće korišćenjem digitalnog blizanca Zemlje.

Digitalni blizanac planete Zemlje koristi ogromnu bazu podataka za predviđanja i simulacije. Informacije dolaze iz satelita, kao što su oni iz EU programa Kopernikus, kao i iz IoT senzora na zemlji i iz ogromnih vladinih baza podataka.

Za kompletiranje digitalnog blizanca Zemlje, buduće verzije će uključivati podatke iz okeana, gradova, šuma – praktično svuda na našoj planeti gde naučnici mogu analizirati pojave.

EU je prvi put lansirala DestinE 2022. godine. Više od 300 miliona evra je izdvojeno za izgradnju digitalnog blizanca. Današnje lansiranje označava kraj prve faze i početak druge faze, od kojih će svaka dobiti više od 150 miliona evra finansiranja.

Finansiranje treće faze zavisi od dogovora konačnog programa Digital Europe 2025-2027, koji je trenutno u izradi. EU nije jedina organizacija koja radi na ovakvoj tehnologiji. U martu, Nvidia je predstavila svoj digitalni blizanac naše planete nazvan Earth-2. Prema rečima ovog giganta u proizvodnji čipova, vlada Tajvana već koristi model za bolje predikcije kada će tajfuni udariti na kopno, piše Thenextweb.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi