Grčka uvodi nova pravila koja od septembra zabranjuju mobilne telefone u školama

Učenici u će morati da drže mobilne telefone u torbama tokom nastave prema novim pravilima koje je Grčka uvela od septembra

Grčka uvodi nova pravila koja od septembra zabranjuju mobilne telefone u školama

Grčka uvodi nova pravila i sistem kazni koja predstavljaju proširenje pravila najavljenih od ministra obrazovanja Kiriakos Pjerakakis još u martu, a koja predviđaju isključenje učenika iz škole zbog snimanja vršnjaka i njihovog ismejavanja na internetu, a sve u cilju suzbijanja sajber nasilja.

Učenici u školama u Grčkoj će biti obavezni da drže svoje mobilne telefone u torbama tokom časova kada nova školska godina počne 11. septembra. Nova pravila su objavljena nakon sastanka premijera Kiriakosa Micotakisa i ministra obrazovanja Kiriakosa Pjerakakisa.

“Učenici mogu doneti svoje mobilne telefone u školu, ali moraju ih držati u školskim torbama tokom celog školskog dana,” rekao je Micotakis u subotu u Atini dok je najavljivao kampanju ‘Mobilni telefon u školskoj torbi’.

Grčka rekla zbogom telefoniranju i snimanju u školama

“Naučni podaci o tome kako korišćenje mobilnih telefona tokom školskog dana utiče na sam proces učenja su neosporni. Od ometanja do drugih važnih pitanja, jasno je da mobilni telefoni nemaju mesto u školi tokom školskog dana.”

Prema novim pravilima, učenici koji ne poštuju ova pravila biće suspendovani iz škole na jedan dan. U slučaju ponovljenog prekršaja, nastavnici imaju ovlašćenje da učenike udalje sa nastave na nekoliko dana. Svako ko snima svoje vršnjake ili nastavnike bez dozvole, može se suočiti sa isključenjem iz škole.

“Ne očekujemo nužno 100% poštovanje pravila od prvog dana, ali želimo da deca, njihovi roditelji i nastavnici shvate važnost toga da učenici budu potpuno fokusirani na obrazovni proces u školi,” rekao je Micotakis.

Ovo je prvi put u Grčkoj da je uspostavljen širok sistem kazni za suzbijanje upotrebe mobilnih telefona u školama, što su zvaničnici nazvali “značajnim ometanjem”.

Ranije je na snazi bila opšta zabrana korišćenja mobilnih telefona u školama, koja datira iz 2002. godine, ali su nastavnici tvrdili da im je bilo teško da je sprovedu.

Portparol sindikata srednjoškolskih nastavnika OLME rekao je na grčkom radiju da je važno raditi na tome da se učenici ubede da isključe svoje telefone, a ne samo da im se preti kaznama.

Ove regulative dolaze nedelju dana nakon što su mobilni telefoni zabranjeni u 373 škole u pretežno francuskom govornom području Valonije u Belgiji, prenosi Euro News.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (14)
  1. MegaSkot

    Glupost da je i dopušteno bilo gde u školi.

  2. agasoft

    Kupiš lepo GSM ometače, raspeš po školi pa da vidiš Mile veselja. A ako neko nekog snima, nastavnik da se ovlasti da lepo uzme i razbije telefon o pod, pred tim detetom. Zbog te politike cile mile smo i stigli dotle da se profesori plaše dece. Izem vam vrednosti novoga poretka. Sve nešto zabranice, molbice, žalbice tananana blablabla, pa kad dobri mali tatin sin slika devojčice ili pobije pola školice... Niko to nije očekivao. More...

  3. Ne može niko da se ovlasti da razbija tuđu imovinu. Zabrana postoji i u nekim srpskim školama, sve je stvar politike direktora za sada. Nastavnici koji imaju integritet, bez problema izlaze na kraj sa decom i svim oblicima ometanja časa, uključujući i mobilne telefone. Nastavnicima bez integriteta su mobilni telefoni najmanja briga.

  4. agasoft

    Nastavnik više ne sme da ima integritet. Nemoj da pišeš crvenom hemijskom, traumira decu. Ako mu daš 1, na veću će te terati da mu popraviš. Roditelji opsedaju škole jer njihova deca znaju najbolje. I tako, primera hiljadu osamsto sedam.

  5. MegaSkot

    Kod mog klinca su mobilni telefoni i pametni satovi zabranjeni.

  6. agasoft

    To je kod nas retkost, na nivou statističke greške. Deca bulje u telefon tokom svih časova i niko im ništa ne može. Pardon, ne sme. A da, ne pričam napamet.

  7. Kod nas u mestu, u osnovnoj školi, svaka učionica ima ormarić gde deca stavljaju telefone. Mogu ih koristiti u slučaju nužde. Smart satovi mogu ali bez kamera.

  8. Ma nisu problemi samo u skolama...Angazujes ih za neku fizikaliju oni samo bulje u fonove i zabusavaju.

  9. srkiller

    Family link je mozda i najbolja guglova aplikacija.

  10. DukeLander

    Ma nisu problemi samo u skolama...Angazujes ih za neku fizikaliju oni samo bulje u fonove i zabusavaju.

    A ti si bio bolji kada si bio u tim godinama... ah da, nisi imao mob...

  11. morbius

    Mene muka uhvatila kad sam čuo da đaci i danas imaju pismene zadatke u plave sveske gde moraju da pišu naliv-perom. Moderna tehnologija treba da se uključuje u edukaciju dece, a ne da se zabranjuje u korist prevaziđenih tehnologija. Kad vama danas treba da pišete rukom, pa još naliv-perom? Deca treba da se obučavaju za stvari koje će im zaista i trebati.

  12. Kad vama danas treba da pišete rukom, pa još naliv-perom? Deca treba da se obučavaju za stvari koje će im zaista i trebati.

    Poželjno kod matičara prilikom venčanja.

    Takođe pisanje olovkom je i dalje neophodno u mnogim profesijama - umetnici, pisci matematičari, fizičari, istoričari se neće skoro odreći ručnog pisanja, bilo po papiru ili tabletu.

    Pisanje pritom razvija i fine motoričke sposobnosti, te pruža veću kognitivnu stimulaciju od kucanja.

    Tako da ne bih ja još uvek rukopisanije proglasio arhaizmom i izbacio iz obrazovanja.

  13. mitar1982

    Писање је основна фина моторика, далеко битнија и природнија за развој од пипкања екрана који свакако нигде неће побећи.

  14. Од данас и код нас у школи на Вождовцу забрањено коришћење телефона сем да се јави родитељима и то само за време великог одмора.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi