Srbija traži najviše korisničkih podataka kompaniji Meta u okruženju

U poređenju sa državama u okruženju, Srbija traži najviše korisničkih podataka od kompanije Meta koja je vlasnik aplikacija Facebook, Instagram i WhatsApp

Srbija traži najviše korisničkih podataka kompaniji Meta u okruženju

Srbija traži najviše korisničkih podataka sa društvenih mreža Facebook i Instagram na uvid od kompanije Meta, u odnosu države iz okruženja. To pokazuju najnoviji šestomesečni izveštaji objavljeni na sajtu firme. Od korisničkih podataka koji se traže uglavnom spadaju ime, datum registracije, dužina korišćenja društvene mreže, ali neretko i evidencija IP adrese, kao i sadržaj naloga na mreži.

Države najčešće traže ove podatke u sklopu zvaničnih istraga i one se neretko odnose na krivične postupke. Međutim, to ne mora uvek da bude slučaj.

Iz kompanije naglašavaju da za svaki zahtev ovog tipa, prvo pažljivo provere da li je „pravno zadovoljavajući“, pa tek onda donose odluku koja može uključivati i odbijanje.

Statistika za najviše korisničkih podataka koji su dati na uvid

Srbija je tako prošle i pretprošle godine ovoj kompaniji tražile najviše uvida u korisničke podatke u okruženju, a kompanija joj je delimično ili potpuno ispunila čak 75 posto od 472 zahteva za 2022 godinu.

Odmah za Srbijom stiže i Hrvatska koja je prošle godine 178 puta tražila uvid, a najmanje je to radila Crna Gora sa samo 50 zabeleženih zahteva.

Međutim, po pitanju ispunjenja zahteva, u prošloj godini ispred Srbije nalazi se Hrvatska kojoj je ispunjeno 85 posto zahteva, dok je Crna Gori ispunjeno nešto više od pola, tačnije 53 odsto.

Bosni i Hervegovini je omogućeno 67 posto od traženih 158 uvida, dok je Severna Makedonija dobila samo 45 procenata od poslata 153 zahteva.

Detaljnija analiza ovih izveštaja sa sajta Meta kompanije, može se videti i u grafikonima koji je objavio Radio Slobodna Evropa. Posmatrajući podatke na svetskom nivou, vidi se da je broj korisničkih podataka koje su države tražile porastao sa 716 na čak 828 hiljada, što svakako ukazuje na sve veću kontrolu podataka koji se koriste na internetu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi