Huawei istraživanje: polovina Evropljana nezadovoljna svojim fizičkim i mentalnim zdravljem

Najnovije Huawei istraživanje o zdravlju sprovedeno u osam zemalja pokazuje da je polovina Evropljana nezadovoljna svojim fizičkim i mentalnim zdravljem

Huawei istraživanje: polovina Evropljana nezadovoljna svojim fizičkim i mentalnim zdravljem

 „Najveći broj Evropljana zainteresovan je za svoje opšte zdravlje, ali samo polovina njih je zaista i zadovoljna svojim fizičkim i mentalnim zdravljem. Na vrhu liste nalaze se građani Turske koji su najzadovoljniji fizičkom kondicijom i mentalnim zdravljem, dok Nemci zauzimaju poslednje mesto na listi“, pokazuje najnovije Huawei istraživanje o zdravlju rađeno u osam zemalja u Evropi – Bugarskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rumuniji, Španiji i Turskoj.

Prema „Huawei smartwatches Health Survey 2023“, Turska je na prvom mestu, sa 60 posto ispitanika koji su zadovoljni svojim fizičkim i mentalnim zdravljem, iako 38 posto ispitanika ima problema sa snom.

Najlošiji kvalitet sna imaju Britanci – 39 posto ispitanika izjasnilo se da pati od nekog od poremećaja sna, dok najmirnije spavaju Poljaci – 70 posto ispitanika nije prijavilo nikakve probleme ove vrste.

Problem sa snom i stres dva najveća problema

Pod najvećim stresom su Rumuni, što je potvrdilo 39 posto ispitanika, dok rezultati pokazuju da su najopušteniji Nemci, među kojima je 22 posto ispitanika navelo da doživljava stres. Kada je reč o ishrani, Huawei istraživanje je pokazalo da među ispitanicima iz mediteranskih zemalja  postoji znatno niži procenat gojaznih, što se može objasniti mediteranskom ishranom baziranoj na voću, povrću i morskim plodovima.

Polovina Evropljana ne ide na redovne medicinske preglede

Kada je reč o proaktivnom odnosu prema ličnom zdravlju, rezultati su zabrinjavajući bez obzira na državu – polovina Evropljana ne ide na redovne medicinske preglede, dok 84 posto ispitanika ima minimum jedan zdravstveni problem.

Huawei Health istraživanje je došlo i do nekih ohrabrujućih rezultata – većina ispitanika saglasna je da zdrav životni stil doprinosi dobrom zdravlju, sprečava bolesti i unapređuje kvalitet života. Čak 91 posto ispitanika izrazilo je želju da želi da unapredi najmanje jedan aspekt svog životnog stila po pitanju zdravlja – na prvom mestu je održavanje optimalne kilaže, zatim zdravija ishrana, kvalitetan san i redovna fizička aktivnost. Takođe, 72 posto Evropljana priznaje da im je potrebna dodatna motivacija da bi održali zdrave životne navike.

Iako 90 posto ispitanika poseduje barem osnovno znanje o svakom važnom zdravstvenom parametru, istraživanje je pokazalo da među ispitanicima  postoji nizak stepen znanja o normalnim vrednostima brojnih indikatora kao što su telesna temperatura, pritisak i holesterol.

Huawei istraživanje: Da li pametni sat može da promeni način života?

Gotovo polovina ispitanika (49 posto) poseduje nosivi uređaj, dok 36 posto ima pametni sat. Među vlasnicima pametnih satova najveći je procenat Španaca, zatim Italijana, Poljaka i ispitanika iz Turske, a kao glavni razlog za kupovinu ovog uređaja ističu se funkcije za praćenje zdravlja, što je potvrdilo 84 posto ispitanika. Čak dve trećine ispitanika koji ne poseduju pametni sat zainteresovano je za njihove funkcije praćenja zdravlja.

Što se tiče vlasnika pametnih satova, 9 od 10 redovno koristi funkcije za praćenje zdravlja, a čak 95 posto to čini povremeno. Velika većina (81 posto) slaže se da su informacije, analize i sugestije koje im uređaj pruža jasne i transparentne, kao i da ima poverenja u njih.

Korisnici pametnih satova su bolje upoznati sa optimalnim vrednostima zdravstvenih indikatora kao što su dnevni unos kalorija i procenat masti u organizmu. Čak tri četvrtine ispitanih korisnika obratilo se lekaru nakon što ih je uređaj obavestio o određenim nepravilnostima, što potvrđuje da korisnici generalno imaju poverenja u pametne satove.

U prilog tezi da pametni satovi mogu iz korena da promene naš odnos prema zdravim navikama najbolje govori podatak da je čak 87 posto korisnika zahvaljujući informacijama i savetima koje obezbeđuju pametni satovi usvojilo minimum jednu novu zdravu naviku. 

Ukupna populacija Korisnici pametnih satova
91 posto želi da unapredi barem jedan aspekt svog zdravljav90 posto usvojilo minimum jednu novu zdravu naviku
50 posto nezadovoljno svojom fizičkom spremomv88 posto smatra da im je pametni sat unapredio fizičku spremu
47 posto nezadovoljno svojim mentalnim blagostanjemv76 posto smatra da im je uređaj unapredio mentalno blagostanje
56 posto ne ide redovno na pregledev63 posto obratilo se svom lekaru nakon obaveštenja o nepravilnostima
72 posto ima problem sa motivacijom da ostvare zdrave navikev67 posto smatra da im je uređaj pomogao da unaprede zdravlje

Uzorak N=8019/2010

Baza: svi ispitanici/korisnici pametnog sata

Huawei istraživanje o zdravlju, stavovima i navikama radio je Ipsos na reprezentativnom uzorku od više od 8.000 ispitanika godina od 18 do 64 godine u periodu od 12. do 28. septembra ove godine.

PR saopštenje

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi