Huawei vraća Kirin čipsetove?

Prema informacijama koje su nedavno procurele, Huawei bi mogao da vrati liniju Kirin čipsetova u svoje telefone, i to prvo u najvišu klasu uređaja.

Huawei vraća Kirin čipsetove?

Informacije stižu od čuvenog insajdera koji se bavi tehnologijom @RODENT950, i prema njegovim tvrdnjama, sprema se naslednik Kirin 9000 čipseta sa oznakom Kirin 9100 kili Kirin 9 Gen 1, po ugledu na Qualcomm konkurentska rešenja.

Novi čip se navodno razvija pod kodnim imenom KC10, a prema prvim testovima ovaj čip postiže 1,3 miliona poena na AnTuTu testu, što znači da je bolji od najjačeg Qualcomm čipa prethodne generacije Snapdragon 8+ Gen 1.

Novi čip je stigao kao inženjerski test model, pa se postavlja pitanje kako će Huawei, uprkos pritiscima sa svih strana uspeti da u neko skorije vreme postigne masovnu proizvodnju čipova ove klase.

Pominje se da bi Huawei mogao da testira svoje nove čipove na Enjoy 60 modelu koji uskoro treba da predstavi, a koji bi mogao da koristi noviji Kirin čipset. Da podsetimo, Huawei je u julu 2018. godine predstavio Nova 3i telefon sa osmojezgarnim Kirin 710 čipsetom, koji je napravljen u TSMC 12 nm proizvodnom procesu. Noviji Kirin 710F koristi istu 8-jezgarnu arhitekturu sa četiri A73 brza i četiri A53, energetski efikasna jezgra, takođe u 12 nm proizvodnom procesu.

Kratka istorija Kirin čipsetova

Istorija Huawei Kirin čipova počela je 2012. godine sa čipsetovima serije K3, koji je korišćen u njihovom premijum modelu Huawei Ascend D Quad. Godinu dana kasnije je stigao Kirin 910 koji je bio namenjen telefonima srednjeg ranga. Njega je nasledio prvi 64-bitni osmojezgarni čipset – Kirin 920, 2014. godine, a koji je koristio Huawei Ascend Mate 7, jedan od najboljih telefona predstavljenih te godine.

Kirin 950 se pojavio naredne, 2015. godine, sa Huawei Mate 8 i sastojao se od Cortex-A72 CPU-a i Mali-T880 GPU-a. Naredne godine (2016.) smo videli Kirin 960, koji je pokretao Huawei Mate 9, i bio prvi koji je koristio Mali-G71 GPU, koji je doneo ozbiljna poboljšanja na polju grafičkih performansi.

Sa Mate 10 modelom Huawei je predstavio Kirin 970, 2017. godine, a interesantno je da je ovaj čipset imao zasebnu jedinicu za veštačku inteligenciju, koja se oslanjala na AI performanse za dobar deo svakodnevnih zadataka. Kirin 980 je svetlo dana video 2018. godine, sa Huawei Mate 20 telefonom, i u pitanju je prvi Soc koji je koristio 7 nm proizvodni proces.

Naredne, 2019. godine, Huawei je objavio Kirin 990, koji je korišćen u Huawei Mate 30 telefonu, a koji je bio posebno bitan jer je imao 5G modem, što je značajno unapredilo mrežne karakteristike telefona. Poslednji veliki Kirin čipset je predstavljen 2020. godine kompanija je objavila svoj poslednji veliki čip, Kirin 9000, koji je korišćen u njihovim vodećim telefonima kao što su Mate 40 i P50 serija.

Uprkos njihovom tehnološkom napretku, Huawei Kirin čipsetovi su se poslednjih godina suočili sa ozbiljnim izazovima zbog trgovinskih ograničenja koja su uvele SAD, a koja su ograničila pristup ključnim komponentama i tehnologijama. Ovo je rezultiralo ograničenom proizvodnjom i dostupnošću Huawei pametnih telefona koji koriste Kirin procesore, pa se kompanija preorijentisala na dostupne 4G verzije Qualcomm Snapdragon čipsetova za svoje nove telefone.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. SuperStarr

    Lepa kratka istorija Kirin čipsetova.

  2. koristim Kirin 980 i dalje je brutalno dobar za igranje on-line igrica,,, kada dodam jos i IPS ekran prosto me mami da kazem da mi je krivo sto ih vise niko ne ugrađuje u telefone sa jakim čipovima


    View image at the forums

  3. Sima. Dj

    Legendarni kirin 710,ubacivan godinama u sve i svasta, ali nije bio los,u srednjem donjem segmentu.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi