Kraj sna o kineskim čipovima

Kina uskoro ostaje bez pristupa najnovijim tehnologijama za proizvodnju čipova, što će imati ozbiljne posledice po njihovu proizvodnju, ali i svetsko tržište.

Kraj sna o kineskim čipovima

Vlada Holandije je potvrdila da zaustavlja isporuku naprednih mašina za proizvodnju poluprovodnika Kini, kao i drugim zemljama koje “predstavlju aktivnu pretnju”. Kako piše Politico, dogovor koji je još u januaru postignut između SAD i Holandije je tek sada krenuo sa implementacijom, usled vremena potrebnog Holandiji da uredi sve potrebne detalje.

U jučerašnjem pismu ministra za spoljne poslove Holandije Liesje Šrajnemahera potvrđeno je da će za izvoz određenih kategorija tehnoloških proizvoda Holandije biti zahtevane posebne licence.

Iako Kina nije izričito pomenuta, fokus kontrole izvoza je očigledno na proizvodnji čipova, jer je po rečima Šrajnemahera “S obzirom na tehnološki razvoj i geopolitički kontekst, vlada zaključila da je za (inter)nacionalnu bezbednost neophodno da se kontrola izvoza proširi i na opremu za proizvodnju poluprovodnika.”

Ovo će biti još jedan ozbiljan udarac za kinesku industriju poluprovodnika, jer se u Holandiji nalazi ASML Holding, koji je u svetskim razmerama dominantan proizvođač najnaprednijih sistema za duboku ultraljubičastu litografiju (DUV). Bez pristupa takvoj tehnologiji, Kina nije u stanju da proizvodi čipove u procesu ispod 10 nm, osim ako ne nađe nekog alternativnog dobavljača. To baš i nije verovatno u iole skorije vreme, jer SAD i Japan takođe ograničavaju pristup Kini svojim tehnologijama.

Kompanija ASML je izdala saopštenje vezano za najavu kontrole izvoza u kome se kaže da će biti potrebno vreme da se ovakva kontrola pretvori u uredbe i stupi na snagu, kao i da ne očekuju da će ovakve mere imati uticaja na njihovo finansijsko poslovanje. Oni su takođe istakli da se restrikcije odnose isključivo na najnaprednije alate za litografiju, a da su njihovi klijenti uglavnom fokusirani na zrele tehnologije koje neće biti obuhvaćene merama.

ASML će od holandske vlade tražiti pojašnjenje šta ove mere zapravo podrazumevaju, ali u kompaniji veruju da će biti u prilici da nastave sa poslovanjem sa postojećim klijentima iz Kine u domenu uređaja koji se oslanjaju na manje naprednu litografiju. Objašnjenje će verovatno biti objavljeno kada i sama uredba, koju Holandska vlada planira da ozvaniči do početka leta.

I dok u međuvremenu kineske kompanije pune magacine čipovima pre nego što slične uredbe stupe na snagu, Kina već razmatra opcije u pogledu budućnosti svoje proizvodnje čipova. Budućnost je možda u RISC arhitekturi koja se ne oslanja na patente zapadnih kompanija, ali će to zahtevati ogromne investicije i razvoj domaćim snagama kako bi se rešili problemi koje donosi nemogućnost pristupa najnaprednijim alatima za proizvodnju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (9)
  1. fingon82

    Gomila gluposti. Prvo, sam CEO te Holandske kompanije je izjavio da je potez veoma los, jer ce Kinezi vrlo brzo razviti alternativu i da su mnogo blizi nego sto neki na zapadu misle. Drugo, vecina cipova koju Kinezi (i svi drugi) koriste je 14nm i vece, preko 90% ako sam dobro zapamtio podatak. Ti ultra sitni procesi su prakticni uglavnom samo za racunare i telefone. Trece, postojeca tehnologija se vec blizi svojim limitima, od oko 1-2nm, i tu ce se zaustaviti i cekati Kineze neko vreme, hteli ne hteli.

    Tako da je ovo ubrzani nastavak sna o Kineskim cipovima, a ne kraj. Jer nisu ni bili kineski ako je tehnologija izrade bila tudja, niti je nesto tvoje ako zavisi od nekog drugog.

  2. Sančo Panča

    Kina će vrlo brzo napraviti te mašine.
    Imaju znanje i materijale.

  3. Sve ovo je deo novog globalnog blokovskog rata. Ako je za utehu, procentualno jaaaako mali broj uređaja će biti u problemu zbog ovoga, jer se uglavnom koristi krupnija litografija. Kako u svakoj promeni ima i nešto dobro, ovo će ubrzati razvoj "in-house" tehnologija. Nadam se da se cela priča neće završiti kao i priča o ruskim CPU-ovima.

  4. fingon82

    Pa rusi imaju svoje procesore. Do 32nm mislim. Jedino sto su specijalizovani za oruzje i servere, nema desktop procesora niti ce ih biti. A i njihovi proizvodni kapaciteti su mali

  5. Kina odavno razvija sistem photonic processora i cipova te im ovo vise nije primarno jer ce brzo i da zastari. Ipak je naivan svako ko misli da ta zemlja opstaje 6000 godina na ovoj planeti jer je nesposobna.

  6. Taj avatar neće da može plus ne može da se komentariše portal politico niti bilo koji drugi.

  7. fingon82

    Taj avatar neće da može plus ne može da se komentariše portal politico niti bilo koji drugi.

    Vala, njegov avatar je 100x pravedniji i posteniji od tvog ;)

  8. Očekivan potez. Ipak, ne znam dokle više potezanje priča o oružjima sa masovno uništenje. Nije valjda lako okrenuti ćurak nakon višedecenijske pormocije slobodnog tržišta celom svetu.

  9. Svi su za slobodno tržište i ta sranja dok im to ide u prilog. Kad počnemo da dobijamo ozbiljnu konkurenciju, uvek su tu sankcije da joj potkrešu krila.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi