Iran zvanično priznao da "kvantni procesor" u stvari nije bio kvantni

Nakon velikog odjeka u javnosti, saopštenjem Univerziteta Imam Homeini, Iran zvanično priznao da je nedavno predstavljeni „kvantni procesor“ uopšte nije kvantni

Iran zvanično priznao da "kvantni procesor" u stvari nije bio kvantni

Univerzitet Imam Homeini za pomorske nauke i tehnologije izdao je zvanično saopštenje za medije kojim Iran priznaje da nedavno predstavljeni “kvantni procesor” za koji se brzo otkrilo da je obična razvojna SoC ploča, očito nije bio kvantni. Novinska agencija Tasnim prenela je saopštenje u kom piše da je na konferenciji predstavljanja “kvantnog procesora” korišćena “tehnički pogrešna terminologija” .

Otkrivanje FPGA ploče na konferenciji za medije “prenelo je zabludu u medijski prostor zemlje” upotrebom pogrešne terminologije, piše u saopštenju. Na kraju, Univerzitet dodaje da je prilikom ispravljanja ovog problema, cenio naučnu zajednicu zemlje koja je pokazala osetljivost po ovom pitanju.

Kako je Iran ARM razvojnu ploču dostupnu za 600 dolara pretvorio u “kvantni procesor”

Iran je početkom juna privukao veliku pažnju svetske javnosti jer je na konferenciji za medije Univerzitet Imam Homeini predstavio svoj prvi „proizvod kvantnog procesorskog algoritma“. Na konferenciji ispunjenoj entuzijazmom prisustvovao je i admiral iranske armije Habibolah Sajari, predstavljajući „kvantni procesor“ estetski lepog dizajna.

Ipak, ubrzo potom, tvrdnje Univerziteta za pomorske nauke i tehnologije su potonule u baš duboku vodu kada se naučna zajednica uključila i otkrila da je u pitanju laž.

Naime, stručnjaci su otkrili da je ovaj “kvantni procesor” u stvari samo ZedBoard Zynq-7000 ARM razvojna ploča koja se prodaje na Amazon platformi za 589 dolara. Ne samo što ploča nije kvantni procesor, već naprotiv, ima i ne baš sjajne specifikacije.

Ona pruža 256 GB prostora za skladištenje podataka i 512 MB DDR radne memorije, a pokreće je samo dvojezgarni ARM Cortex-A9 procesor. To ne da nije ni blizu dovoljne jačine za kubitne (kvatno-bitne) radnje, nego i za mnogo niže “obične” odnosno nekvantne performanse uređaja.

Iako tek nakon odjeka u javnosti, Iran je barem priznao grešku, što će možda naterati ovu zemlju da ubuduće pazi na koji način predstavlja svoj dalji tehnološki napredak.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi