Kako tehnologija transformiše fudbal: Od suđenja do boljih nastupa na Euro 2024

Na Euro 2024, fudbal je doživeo transformaciju zahvaljujući naprednoj tehnologiji koja je sada neizostavni deo "najvažnije sporedne stvari na svetu"

Kako tehnologija transformiše fudbal: Od suđenja do boljih nastupa na Euro 2024

Na tekućem EURO 2024, od pametnih fudbalskih lopti i veštačke inteligencije do krio-genih komora za oporavak, fudbal se transformiše zahvaljujući najnovijoj tehnologiji dostupnoj igračima, trenerima i zvaničnicima.

To je upravo očigledno na tekućem Evropskom prvenstvu, gde su napredovanja u oblastima kao što su oprema i sportska nauka primenjena na i van terena, sa ciljem da poboljšaju igru, iskustvo navijača i dobrobit igrača.

Međutim, nisu svi na EURO 2024 oduševljeni svim novinama. Na primer, još uvek postoje pritužbe na VAR odluke — baš kao što je bilo i pre uvođenja VAR-a.

Bez obzira na to, najpopularniji sport na svetu nastavlja da bude pod uticajem brzo razvijajućih tehnologija u širem svetu.

EURO 2024: Prave odluke

VAR odluke su, u velikoj meri, izgledale kao glatkiji proces ovde nego, na primer, u Premier ligi prošle sezone. UEFA koristi polu-automatizovanu tehnologiju za ofsajd, zajedno sa veštačkom inteligencijom i Adidasovom povezanom tehnologijom lopti kako bi ubrzala proces pregleda i poboljšala tačnost.

Deset kamera je instalirano na svakom od stadiona domaćina, koje, prema UEFA-i, prate 29 različitih tačaka na telu svakog igrača. Kombinovano sa zvaničnom turnirskom loptom, koja ima senzor za detekciju svakog dodira i AI algoritmima, proces donošenja odluka bi trebao biti brži i tačniji nego pre.

Možda i previše tačan za neke, jer je Belgijanac Romelu Lukaku imao tri poništena gola u svoja prva dva meča — dva zbog ofsajda i jedan zbog igranja rukom njegovog saigrača Loïsa Openda u pripremi, što je detektovano senzorom lopte.

Tehnologija za liniju gola na EURO 2024 je okončala debate o graničnim odlukama u smislu da li je lopta prešla liniju. Sedam kamera je u svakom golu i signal se šalje na sudijin sat, koji vibrira ako je lopta prešla liniju. UEFA kaže da rezultati stižu u roku od jedne sekunde od akcije.

Lopta za EURO 2024

Dok Adidas Fussballliebe, koja je zvanična lopta za EURO 2024, pomaže u ofsajd pozivima, izgleda da je takođe popularna među igračima.

Napravljena je od recikliranog poliestera i drugih materijala, uključujući vlakna kukuruza, šećerne trske i drvene pulpe, a igrači su pohvalno govorili o brzini i udaljenosti koju generiše.

To bi se moglo videti prema broju neverovatnih golova iz daljine postignutih tokom grupne faze, kao što je zakrivljeni udarac Arda Guler-a sa oko 20 metara u pobedi Turske 3-1 protiv Gruzije.

Nosivi uređaji

Treneri pokušavaju pronaći prednost gde god mogu pa su tako igrači Engleske viđeni kako nose pametne prstenove.

Ideja je da pomaže u praćenju sna, što je najvažniji faktor u oporavku,” rekao je menadžer Engleske Gareth Southgate. “Dakle, bez obzira na to šta se izmišlja u svetu, najbolje stvari za pomoć u oporavku su san i ishrana. Ne proveravamo igrače, ali im omogućava da prate svoj oporavak.”

Cristiano Ronaldo je ambasador za narukvicu koja prati san i biometrijske podatke kao što su kardiovaskularno i mišićno opterećenje.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Prsluci za praćenje su dugo korišćeni za merenje pređenih udaljenosti igrača.

Southgate takođe nosi pametni sat koji košta 6.500 dolara, ima sopstvene mogućnosti praćenja i takođe pruža upozorenja o rezultatima tokom turnira.

Jedan neočekivani nosivi uređaj je zaštitna maska po meri Kylian Mbappe-a. Francuski napadač ju je morao nositi nakon što je pretrpeo prelom nosa u svojoj prvoj utakmici.

Tretman u oporavku igrača

Timovi imaju niz uređaja za oporavak kako bi pomogli igračima da se nose sa zgusnutim rasporedom turnira.

Baza španskog tima na EURO 2024 u Donaueschingenu ima hiperbaričnu komoru za kiseonik, krio komoru i fototerapijski krevet za ubrzanje mišićnog oporavka nakon treninga ili utakmice.

Hiperbarična komora za kiseonik se koristi za udisanje 100% čistog kiseonika. Krio tretman uključuje upotrebu hladnih temperatura, dok fototerapija koristi svetlost.

“Ovo čini čuda nakon intenzivnih utakmica koje imamo ovde na Euru. Sve što nam može pružiti prednost, iskoristićemo,” rekao je španski napadač Nico Williams na Instagramu.

Kapiten Engleske Harry Kane koristi čizme za kompresiju vazduha, koje masiraju noge igrača i povećavaju cirkulaciju.

Slobodno vreme na EURO 2024

Dosada može biti jedan od najvećih problema tokom dugog turnira, sa igračima koji provode vreme daleko od kuće i svojih porodica i prijatelja.

Često se mogu videti kako dolaze na stadione sa svojim naprednim slušalicama koje poništavaju buku. Međutim, ne koristi svaki igrač najnoviju tehnologiju — engleski Cole Palmer je viđen sa slušalicama sa kablom.

Lični uređaji su obavezni, sa pametnim telefonima, tabletima i gejming uređajima koji su obično blizu. Nemac Kai Havertz je viđen kako nosi popularnu konzolu za video igre dok je izlazio iz timskog autobusa, piše AP News.

Baza nemačkog EURO 2024 tima u Herzogenaurachu takođe ima veliki bioskopski ekran pored bazena na otvorenom.

Svi uređaji nisu samo za zabavu ili ometanje. Za šesnaestogodišnjeg španskog krilnog igrača Lamine Yamal-a, slobodno vreme može biti ispunjeno nadoknađivanjem domaćih zadataka na njegovom tabletu. Eto dokle to ide.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. nidzakv

    Fudbal sam i definitivno prestao da pratim kad su uveli VAR. Malopre pustih Nemce i Dance, dakle ta tehnologija koja uništava draž fudbala na delu.

  2. VAR je dobra stvar, problem je i dalje ljudski faktor.

  3. MegaSkot

    Ljudi igraju fudbal, ne roboti. :)

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi