Kina krenula na put u središte Zemlje

Kina je započela ambiciozan projekat bušenja jedne od najdubljih rupa na svetu, takozvani put u središte Zemlje, kako bi proučili slojeve naše planete

Kina krenula na put u središte Zemlje

Kina je prošle nedelje zvanično započela bušenje jedne od najdubljih rupa na svetu, takozvani put u središte Zemlje. Ideja je da se prouče slojevi naše planete, kako bi se bolje razumela struktura Zemlje. Ovo je samo jedan u nizu ambicioznih pokušaja Kine da istraži nepoznate oblasti Zemlje i proširi granice ljudskog razumevanja.

Bušenje je počelo prošlog utorka u pustinji u Tarim basenu u severozapadnom delu Kine, regiji poznatoj kao Xinjiang, prenosi The Guardian. Prema njihovim planovima, rupa bi trebalo da bude duboka 11.100 metara dok ne stigne do sloja u Zemljinoj kori koji je star 145 miliona godina.

Očekuje se da će projekat biti završen za 457 dana, a kineski državni mediji ga opisuju kao “prekretnicu u kineskom istraživanju dubokih slojeva Zemlje”.

Kamion koji na kablovima ide na put u središte Zemlje

Duboka bušotina će omogućiti naučnicima da prouče unutrašnju strukturu i evoluciju Zemlje i pružiće im podatke za geonaučna istraživanja, izjavila je Kineska nacionalna naftna korporacija, koja vodi ovaj projekat.

Međutim, to neće biti lak poduhvat. Jedan od naučnika uključenih u projekat opisao je ceo proces kao vožnju velikog kamiona koji ka središtu Zemlje ide na dva tanka čelična kabla.

Oprema, koja teži više od 2.000 tona, dizajnirana je da izdrži podzemne temperature do 200C i atmosferski pritisak koji je 1.300 puta veći od onog na površini. Pored ekstremnih uslova duboko ispod površine, surovo tlo Tarim basena – dom najtoplije pustinju Kine – je dodatni izazov.

Xinjiang region je posebno poznat po bogatim mineralnim nalazištima i nafti. Tek prošlog meseca, Sinopec, najveća kineska rafinerijska kompanija, otkrila je značajne tokove nafte i gasa u istražnoj bušotini u Tarim basenu na dubini većoj od 8.500 metara ispod površine.

Ukoliko uspeju, ovo će biti druga najdublja rupa na svetu. Prvo mesto drži bušotina Kola u severozapadnoj Rusiji sa dubinom od 12.262 metara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi