Kina prikazala naoružane robote pse koji pucaju tokom vojne vežbe

Kina otkriva video snimke robota pasa naoružanih puškama tokom vojne vežbe sa Kambodžom, prikazujući automatizovane vojne tehnologije budućnosti

Kina prikazala naoružane robote pse koji pucaju tokom vojne vežbe

Kina je objavila video snimke svojih robota pasa naoružanih puškama, što izgleda jednako zastrašujuće kao što i zvuči. Prošle nedelje, agencija France-Presse je izvestila da je Kina pokazala robote pse sa puškama tokom 15-dnevne zajedničke vojne vežbe sa Kambodžom pod nazivom “Zmajevo zlato.”

Novi video, objavljen od strane državne televizije China Central Television, prikazuje robote kako skakuću, rone, vode timove za izviđanje i pucaju iz pušaka na leđima. “Mogu služiti kao novi članovi u našim urbanim borbenim operacijama,” kaže vojnik u dvo-minutnom klipu, “zamenjujući naše vojnike u izviđanju i identifikaciji neprijatelja i gađanju ciljeva.”

Kina prikazuje robote pse sa oružjem

Prema izveštaju, četvoronožni roboti psi, konkretno modeli Go2 kineske robotske firme Unitree, mogu raditi samostalno od dva do četiri sata.

Video snimak prikazuje i seriju vazdušnih dronova, opisanih kao “inteligentna bespilotna oprema”, kako pucaju iz mitraljeza. Dok su smrtonosni dronovi već poznati, četvoronožni roboti psi su novost na bojnom polju. Iako su neke robotske firme, poput Boston Dynamics, obećale da neće naoružavati svoje robotske pse, druge kompanije, poput američke Ghost Robotics, nemaju iste vrednosti.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Prošle godine je izveštaj Jane’s otkrio da američka vojska eksperimentiše sa naoružanim robotima psima kompanije Ghost Robotics. Portparol vojske rekao je da vojska istražuje primenu integracije čovek-mašina i mogućnosti transformativnih sposobnosti za buduće borbene formacije.

Čini se da ovi naoružani četvoronošci predstavljaju novu klasu vojnih robota i oružja sa AI, dizajniranih da se pridruže ili eventualno zamene vojnike u borbenim zonama. Vizija modernog ratovanja tek treba da se potpuno kristališe, ali određeni elementi počinju da se oblikuju, prenosi futurism.com.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. Kad procitas ovakve vesti shvatis da je "Terminator" scenario sve realniji u buducnosti.

  2. Marti Misterija

    Da li je ovo zaista "vest" za Bench!?
    Pitanje za redakciju, ako je ima? Da li zaista zelite ovim putem?

  3. Der Schnitter

    Cry "Havoc!" and let slip the dogs of war. :)

  4. NevisStarShine

    Da li psi koriste Kirin SoC?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi