Kineski Space Pioneer lansirao raketu koja je ubrzo pala i eksplodirala puna goriva

Kineska privatna kompanija Space Pioneer, objavila je u nedelju da se prva faza njihove rakete Tianlong-3 odvojila od lansirne platforme tokom testa i pala u brdovito područje u centralnoj Kini

Kineski Space Pioneer lansirao raketu koja je ubrzo pala i eksplodirala puna goriva

Kompanija Beijing Tianbing Technology Co., poznata i kao Space Pioneer, objavila je u nedelju da se prva faza njihove rakete Tianlong-3 odvojila od lansirne platforme tokom testa i pala u brdovito područje u Gongyiu, centralna Kina. Kompanija je potvrdila da nakon inicijalne istrage nije bilo prijavljenih žrtava i podelila je ovu informaciju putem svog zvaničnog WeChat naloga.

Uprkos tome što su delovi rakete pali unutar “sigurnog područja”, došlo je do lokalnog požara, navodi biro za upravljanje vanrednim situacijama u Gongyiu. Srećom, požar je ugašen i nema povređenih.

Tianlong-3, ili “Nebeski Zmaj 3,” je dvostepena, delimično višekratna raketa koja je trenutno u razvoju. Space Pioneer je među brzo rastućim grupama privatnih proizvođača raketa u Kini u poslednjih pet godina. Incidenti sa padom delova raketa u Kini nisu neuobičajeni, ali je retko da raketa u razvoju napusti mesto testiranja i sruši se.

Space Pioneer je naveo da je prva faza rakete Tianlong-3 normalno zapaljena tokom testa, ali se zbog strukturnog kvara odvojila od testne platforme i pala 1.5 km (0.9 milja) dalje u brdovitom području. Rakete obično sadrže nekoliko faza, pri čemu prva faza pokreće raketu nagore pri lansiranju. Kada se gorivo potroši, prva faza otpada, a druga faza preuzima pogon. Neke rakete imaju i treću fazu.

Space Pioneer – kineski SpaceX

Kompanija tvrdi da je performans rakete Tianlong-3 uporediv sa raketom Falcon 9 kompanije SpaceX, koja je takođe dvostepena raketa. U aprilu 2023. godine, Space Pioneer je postao prva privatna kineska firma koja je lansirala raketu sa tečnim pogonom u svemir sa raketom Tianlong-2, koja koristi kerozin i kiseonik.

Od 2014. godine, kada je Kina dozvolila privatne investicije u svemirsku industriju, komercijalne svemirske kompanije brzo su ušle u sektor. Mnoge su se prvobitno fokusirale na proizvodnju satelita, dok su se druge, poput Space Pioneera, usredsredile na razvoj višekratnih raketa kako bi smanjile troškove misija.

Testna mesta ovih kompanija često se nalaze duž kineskih obala zbog bezbednosti, ali neka, uključujući centar Space Pioneera u Gongyiu, su smeštena u unutrašnjosti zemlje. Gongyi, grad sa 800.000 stanovnika u provinciji Henan, služi kao jedno od tih unutrašnjih testnih mesta, javlja kineski SCMP.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi