Koliko dugo USB fleš može da čuva podatke?

Period od 10 godina po pitanju životnog veka podataka na USB fleš memoriji nije definitivan, ali kvalitetan i očuvan USB trebalo bi da izdrži najmanje toliko

Koliko dugo USB fleš može da čuva podatke?

Da bismo došli do najpribližnijeg odgovora na pitanje o periodu čuvanja podataka na USB fleš memoriji, moramo prvo razumeti način rada fleš memorije i obratiti pažnju na uslove u kojima čuvamo USB.

Pod normalnim uslovima skladištenja, u zavisnosti od kvaliteta izrade fleša, ciklusa presnimavanja podataka na njemu, temperature i ostalih uslova njegovog skladištenja, trebalo bi da izdrži najmanje deset godina pre nego što konačno „odumre“.

Na koji način USB fleš memorija čuva podatke?

Fleš diskovi koriste takozvanu NAND fleš memoriju za skladištenje naših podataka, ta memorija je nepromenljiva vrsta skladištenja što u prevodu znači da čuva podatke i kada je napajanje isključeno. To nam omogućava da lako nosimo svoje podatke sa sobom.

Da li fleš postaje teži kada snimite podatke na njega?

Svaka NAND fleš memorija čuva podatke u memorijskim ćelijama, a kada se podaci čuvaju oni se pretvaraju u binarne nule i jedinice u tranzistorima. Te memorijske ćelije koriste elektrone koji se nalaze u upravljačkoj elektrodi (gejtu) – i elektroni u stvari predstavljaju nule i jedinice.

Binarna nula zahteva da upravljačka elektroda tranzistora dobije napon, a binarna jedinica se pojavljuje kada se taj napon ukloni. Vremenom, naboj iz memorijskih ćelija kreće da curi, što dovodi do degradacije naših podataka, jer postaje teže odrediti da li nivo naelektrisanja predstavlja nulu ili jedinicu.

Činioci koji utiču na čuvanje podataka na USB fleš memoriji

Više je faktora koji mogu da utiču na dugovečnost podataka koje fleš čuva. Jedan od njih je naravno i kvalitet njegove izrade, odnosno pomenute NAND memorije i konstrukcije – što je njihov kvalitet veći, logično, biće duži i životni vek trajanja.

Ipak, nije sve ni u kvalitetu fleša, već i u načinu na koji ga skladištimo i koristimo. Fleš memorije imaju konačan broj presnimavanja podataka na njega – ciklusi postavljanja i brisanja podataka sa njega su ograničeni. Što više presnimavamo podatke na njega, paralelno raste i verovatnoća brisanja podataka sve dok on postane potpuno neupotrebljiv, piše HowToGeek.

U pogledu njegovog čuvanja moramo paziti na temperature kojim ga izlažemo, naravno ekstremno visoke ili niske temperature negativno utiču na njegovu funkcionalnost. Produženo izlaganje visokim temperaturama može da dovede do bržeg curenja elektrona, što konačno dovodi do gubitka podataka.

Osim toga, faktori poput vlage i prašine takođe utiču na njegov životni vek, te je najbolje da fleš čuvate na hladnom i suvom mestu, što dalje od direktne sunčeve svetlosti i ostalih toplotnih izvora.

Saveti za produženje čuvanja podataka na fleš memorijama

Do brojke od deset godina trajanja ipak se nije došlo slučajno, već tehnologija na kojoj su USB fleševi zasnovani, uz prethodno ispoštovane pomenute faktore, podrazumeva da njihovi čipovi mogu da izdrže deset sati rada na oko 125 stepeni celzijusa, što je uz varijacije, ekvivalent periodu od deset godina na maksimalno 55 celzijusovih stepeni.

Na njih se ne treba oslanjati za dugotrajno čuvanje podataka, ali ukoliko biste da izvučete maksimum iz njih, potrebno je da ispoštujete stavke o njihovom čuvanju, i da ih s vremena na vreme priključujete na uređaje, i proveravate čitljivost podataka koji se na njemu nalaze.

Osim toga, preporučljivo je da koristite, neki bi rekli, štrebersku, opciju koju vam nudi vaš uređaj kada fleš izbacujete – „Bezbedno uklanjanje hardvera“. Ova opcija ipak sprečava oštećenje podataka u slučajevima iznenadnog prekida veza.

Ipak, oni USB fleš diskovi su sa razlogom prenosna fleš memorija, te je najbolje da ukoliko su vam podaci koje na njemu čuvate bitni, napravite rezervne kopije na eksternom hard disku ili računaru.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi