Kompanija Zero Asic omogućava vam da sami dizajnirate sopstveni procesor

Uz pomoć platforme ChipMaker i korišćenjem dizajna zasnovanog na čipletima, kompanija Zero Asic omogućava vam da praktično sami dizajnirate sopstveni procesor

Kompanija Zero Asic omogućava vam da sami dizajnirate sopstveni procesor

Poluprovodnička startap kompanija Zero Asic objavila je platformu ChipMaker koja omogućava brzo sklapanje visoko prilagođenog sistema sa više čipova u paketu (SiP) od dobro poznatih postojećih čipova. Na taj način, ovaj startap praktično vam omogućava da sami dizajnirate sopstveni procesor.

Fizički dizajn savremenih procesora obično traje godinama i košta desetine ili stotine miliona dolara, u zavisnosti od složenosti i tehnologije procesa. Pomenuta poluprovodnička kompanija objavljivanjem svoje ChipMaker platforme trebalo bi da demokratizuje prilagođeni razvoj silikona.

Razvijanje prilagođenog specifičnog integrisanog kola (ASIC) od koncepta do proizvodnje je predugo i preskupo za mnoge startapove. Tako ChipMaker pojednostavljuje ovaj proces korišćenjem dizajna zasnovanih na čipletima, skrivajući složenost dizajna kola i omogućavajući korisnicima da brzo i precizno testiraju i modifikuju svoj prilagođeni dizajn pre nego što naruče fizičke uređaje.

Sve to, postiže se korišćenjem FPGA (Field Programmable Gate Arrays) za implementaciju RTL (register transfer level) izvornog koda, što opisuje način kako se podaci transformišu dok se prenose iz registra u registar.

Zero Asic platforma oslanja se na eFabric, 3D interposer koji omogućava „die-to-die“ komunikaciju koja obezbeđuje skoro besprekoran prenos podataka između silicijumskih matrica unutar jednog paketa, što nudi poboljšanu energetsku efikasnost i propusni opseg u poređenju sa tradicionalnom čip-ka-čipu komunikacijom. Uz to platforma se oslanja i na eBrick, kolekciju gotovih 3D čipova sa takozvanim Plug and Play (PnP) mogućnostima.

Detalje o tehnologiji koju pruža ova kompanija prenosi Tom’S Hardware, a Zero Asic očekuje da će se katalog eBrick čipova značajno prošiti vremenom. To će zauzvrat omogućiti platformi ChipMaker da postane još održivija, iako ne otkriva kako to planira da postigne.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi