Microsoft planira svoj kvantni superkompjuter u sledećoj deceniji

Microsoft kaže da se nada da će u roku od 10 godina izgraditi kvantni superkompjuter sposoban za milion pouzdanih kvantnih operacija u sekundi

Microsoft planira svoj kvantni superkompjuter u sledećoj deceniji

Microsoft je objavio ambiciozne planove za svoj kvantni superkompjuter koristeći tehnologiju topoloških kubita, na kojoj su radili istraživači kompanije. Krista Svore, potpredsednica Microsofta za napredni kvantni razvoj, izjavila je da kompanija očekuje da će za manje od 10 godina izgraditi kvantni superkompjuter koji može izvršiti milion kvantnih operacija u sekundi.

Naša strategija do kvantnog superkompjutera se meri godinama, a ne decenijama“, izjavila je Svore.

Prethodne godine, Microsoft je proslavio veliki proboj kada je prvi put javno istakao sposobnost stvaranja kubita zasnovanih na Majorani. Ovi kubiti su posebno stabilni, ali su istovremeno izuzetno teški za proizvodnju. Microsoft je prvi prepoznao potencijal ove tehnologije i danas, godinu dana nakon prvog objavljivanja ovog postignuća, tim objavljuje rad koji potvrđuje da je dostigao prvi korak na putu ka kvantnom superkompjuteru, prenosi TechCrunch.

Danas smo na osnovnom nivou implementacije”, rekla je Svore. “Imamo bučne kvantne mašine na srednjoj skali. One su izgrađene oko fizičkih kubita i još uvek nisu dovoljno pouzdane da bi uradile nešto praktično. Sledeći nivo na koji moramo da dođemo kao industrija je postizanje rezilijentnosti. Moramo ne samo da operišemo sa fizičkim kubitima, već da te fizičke kubite stavimo u ispravljanje grešaka i koristimo ih kao logički kubit.”

Svore smatra da će za dostizanje ovog nivoa biti potreban kvantni kompjuter koji može izvršiti milion pouzdanih kvantnih operacija u sekundi uz stopu grešaka od jedne na trilion operacija.

Sledeći korak u strategiji kompanije Microsoft je izgradnja kubita zaštićenih hardverom. Ovi kubiti će biti mali (manji od 10 mikrona) i dovoljno brzi da izvrše jednu kubit operaciju za manje od mikrosekunde. Nakon toga, planira se rad na uplitanju ovih kubita i vođenju procesa koji se zove pletenje, koncepta koji se diskutuje još od početka 2000-ih.

Vizija kompanije Microsoft dalje podrazumeva izgradnju manjeg multi-kubitnog sistema i demonstraciju kompletnog kvantnog sistema. S obzirom na složenost i ambiciju ovog plana, ostaje da vidimo koliko će brzo Microsoft biti u stanju da ga realizuje.

Uz to, Microsoft je najavio i Azure Quantum Elements, svoju platformu za ubrzanje naučnih otkrića kombinovanjem računanja visokih performansi, veštačke inteligencije i kvantne tehnologije, kao i Copilot za Azure Quantum, posebno obučeni AI model koji može pomoći naučnicima i studentima da generišu kvantne proračune i simulacije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi