Neuralink ugradio čip u mozak prvog ljudskog pacijenta

Čovek se, kako tvrdi Ilon Mask, dobro oporavlja, nakon što je jedan od njegovih tehnoloških projekata Neuralink ugradio čip u mozak prvog ljudskog pacijenta

Neuralink ugradio čip u mozak prvog ljudskog pacijenta

Dan nakon što je Neuralink ugradio čip u mozak ljudskom pacijentu, vlasnik ove kompanije, američki milijarder Ilon Mask kaže da je operacija uspešno obavljena, te da se čovek koji joj je podvrgnut „dobro oporavlja“. Neuralink je jedna od više Maskovih tehnoloških kompanija, a konkretno ima za cilj da stvori „moždano-kompjuterski interfejs“ (BCI) i u skladu sa tim počela je regrutaciju ljudskih pacijenata za svoje prvo kliničko ispitivanje tokom prošle godine.

Neuralink je na jesen 2023. dobila zeleno svetlo od nadležnih američkih institucija, među kojima je i Uprava za hranu i lekove (FDA), da započne ispitivanje moždanih implanata odnosno čipova na ljudima koji boluju od paralize. To znači da je ova kompanija praktično dobila odobrenje da eksperimentiše na ljudskim mozgovima putem otvorenih operacija.

Tada je kompanija saopštila da se ljudi koji imaju kvadriplegiju zbog povrede kičmene moždine ili amiotrofične lateralne skleroze (ALS) mogu kvalifikovati za studiju koju sprovodi Neuralink.

Početni cilj našeg BCI-ja je da ljudimo omogućimo kontrolu kursora računara ili tastature samo svojim mislima“, napisala je kompanija u saopštenju.

Sada je jedan od prvih praktičnih koraka u ovom smeru obavljen, ali Mask nije podelio druge detalje o postupku ili statusu studije. Rekao je da „početni rezultati pokazuju obećavajuće detekcije neuronskih impulsa“ uz komentar o tome da se pacijent dobro oporavlja u okviru objave na svom profilu na društvenoj mreži X (Twitter) koju ujedno i poseduje.

Uspešna ugradnja moždanog implanta u ljudske pacijente bio bi veliki korak za kompaniju za koju Mask ističe da bi jednog dana, na taj način, mogla da omogući ljudima da dožive „alternativne stvarnosti“. Ipak, iako ovo može potencijalno doneti mnogo dobrobiti čovečanstvu, teško je ne osvrnuti se i na loše stvari koje bi ovakva praksa mogla da donese, baš kao što smo imali prilike da vidimo u pojedinim antiutopijskim filmovima poput Terminatora.

Uz to, ne treba zaboraviti i da se ista ova kompanija samo par dana ranije suočila sa kažnjavanjem od strane vlasti zbog nepropisnog skladištenja opasnih materijala. To, međutim, nije sve jer je Neuralink takođe i pod federalnom istragom u SAD zbog navodnog kršenja zakona o zaštiti životinja, pa se nadamo da to neće biti slučaj i kada su u pitanju ljudi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Marti Misterija

    Stigle bukagije, alal vera!

  2. @Marti Misterija

    ti si protiv Progresa ;)

  3. hsv.stoned

    Čeka se RGB vodeno hlađenje za glavu.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi