Neuralink ima zeleno svetlo da počne ispitivanje moždanih implanata na ljudima sa paralizom

Firma milijardera Ilona Maska Neuralink ima zeleno svetlo da započne ispitivanje moždanih implanata odnosno čipova za mozak na ljudima sa paralizom

Neuralink ima zeleno svetlo da počne ispitivanje moždanih implanata na ljudima sa paralizom

Jedna od kompanija milijardera Ilona Maska dobila je odobrenje nadležnih institucija da započne regrutaciju za prvo ispitivanje koje podrazumeva eksperimentisanje sa čipovima u ljudskom mozgu. Tako sada firma Neuralink ima zeleno svetlo da počne ispitivanje moždanih implanata na ljudima sa paralizom.

Oni pacijenti sa povredom vratne kičmene moždine ili amiotrofične lateralne skleroze mogu da se kvalifikuju za ovu studiju, ali, nije otkriveno koliko učesnika će biti uključeno u ispitivanje. Studija bi trebalo da traje oko šest godina, a koristiće robota kako bi hirurški postavila implant moždano-kompjuterskog interfejsa (BCI) u mozak.

Implant bi trebalo da bude ugrađen u regiju mozga koja kontroliše nameru kretanja, navodi Neuralink. Iz firme dodaju da je njihov početni cilj da omoguće ljudima da kontrolišu kompjuterski kursor ili tastaturu koristeći samo svoje misli.

Maskova kompanija nadala se da će dobiti odobrenje za ugradnju implanta kod deset pacijenata, ali je sa nadležnom američkom institucijom FDA pregovarala o manjem broju ljudi. To se desilo jer je agencija izrazila zabrinutost za bezbednost ovakve studije, piše Reuters.

Vlasnik ove kompanije ima velike ambicije za nju i tvrdi da bi ona olakšala brzo hirurško umetanje njegovih čip uređaja za lečenje stanja kao što su gojaznost, autizam, depresija i šizofrenija.

Kompanija je još u maju saopštila da je dobila FDA odobrenje za prvo kliničko ispitivanje na ljudima, kada je već bila pod američkim federalnim nadzorom zbog testiranja na životinjama. Studija sada i zvanično može da počne pošto je firma u potrazi za pacijentima koji bi na nju pristali. Naravno, čak i ako studija uspe, i dalje bi trebalo više od decenije pre nego što bi ovakva praksa eventualno zaživela u savremenoj i svakodnevnoj medicini, smatraju stručnjaci.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi