Neuralink Ilona Maska dobio zeleno svetlo da testira ugradnju čipa na mozak ljudi

Američka Uprava za hranu i lekove, konačno je dala zeleno svetlo kompaniji Neuralink Ilona Maska da testira moždani čip na ljudima

Neuralink Ilona Maska dobio zeleno svetlo da testira ugradnju čipa na mozak ljudi

Neuralink, kompanija za moždane čipove koju je osnovao Ilon Mask, objavila je u četvrtak da je od američke Administracije za hranu i lekove (FDA) dobila zeleno svetlo da započne svoje prvo kliničko ispitivanje na ljudima. Ovo predstavlja ključnu prekretnicu nakon ranijih pokušaja da se dobije dozvola.

Mask je od 2019. godine najmanje četiri puta predviđao da će njegova kompanija za medicinske uređaje započeti testiranje čipa koji se ugrađuje direktno na mozak – na ljudima. Ideja čipa je lečenje ozbiljnih stanja poput paralize i slepila, piše britanski Guardian.

Međutim, kompanija osnovana 2016. godine zatražila je odobrenje FDA tek početkom 2022. godine, a agencija je inicijalno odbila zahtev.

FDA je ukazao na nekoliko problema koje bi Neuralink morao da reši pre nego što im bude odobreno ispitivanje na ljudima. Među glavnim pitanjima našla se i litijumska baterija uređaja, mogućnost migracije žica implantata unutar mozga i izazov bezbednog izvlačenja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva.

Neuralink je bio predmet saveznih istraga

Prošle godine, generalni inspektor Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) počeo je istragu Neuralinka, na zahtev federalnog tužioca, o mogućim kršenjima Zakona o dobrobiti životinja, koji reguliše način na koji istraživači tretiraju i određene vrste životinja prilikom testiranja svojih proizvoda. Neuralink je od 2018. godine nakon eksperimenata usmrtio oko 1.500 životinja, uključujući više od 280 ovaca, svinja i majmuna, kako je ranije izvestio Reuters.

Neuralink je na Twitter mreži izjavio da prijave za kliničko ispitivanje još uvek nisu otvorene.

“Ovo je rezultat neverovatnog rada Neuralink tima u saradnji sa FDA i predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima. Regrutovanje još nije otvoreno za naše kliničko ispitivanje. Uskoro ćemo objaviti više informacija o ovome”, napisali su iz kompanije.

Tokom godina, Mask je u više navrata javno izlagao ambiciozne planove za Neuralink. Privukao je pažnju medija krajem prošle godine kada je rekao da je toliko siguran u bezbednost uređaja da bi bio voljan da ih ugradi svojoj deci.

Mask zamišlja da bi i osobe sa invaliditetom, ali i zdrave osobe mogle brzo da dobiju implantate u lokalnim centrima. Ovi uređaji bi trebalo da leče razna stanja, od gojaznosti, autizma, depresije i šizofrenije, do lečenja paralize i drugih težih oboljenja. Jedan od planova Ilona Maska je da implanti omoguće i napredne stvari poput pretraživanja Interneta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Der Schnitter

    Studenti će se oduševiti. Guglaće umesto da pamte.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi