Ovo je Toyota motor na vodonik pored koga električni automobili izgledaju zastarelo

Kompanija Toyota drugačijom stazom ide ka smanjivanju zagađenja i ugljeničnoj neutralnosti, putu koji će ih potencijalno odvesti ispred svih ostalih.

Iako se nije potpuno krenula pravljenju električnih vozila, kompanija Toyota ima rešenje za sve striktnije zakone o zaštiti životne sredine i smanjenju upotrebe fosilnih goriva. Njihov novi prototip motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji kao gorivo koristi vodonik.

Toyota Prius, auto od kojeg je sve krenulo

Toyota Prius, legendarni hibridni automobil predstavljen 1997. godine, prvi je zaslužan za nagli skok popularnosti koji su električni automobili doživeli u proteklim godinama. Međutim, i pored velikog prvog koraka na koji je bila spremna, do dana današnjeg kompanija nije želela potpuno da se posveti sve većem trendu kreiranja električnih vozila. Prvi potpuno električni automobil, pod nazivom BZ4X, prodat je u svega nekoliko stotina primeraka do sredine oktobra prethodne godine, a povećanje proizvodnje se planira tek za 2025. godinu, prenosi TopSpeed.

Predsednik kompanije govori da, iako je pravljenje električnih vozila sve veći trend, još uvek nije potpuno sigurno da je pravi izbor, stoga ne bi trebali ograničiti sebe samo jednom opcijom. Iako je izjava kontroverzna, činjenica jeste da električna vozila čine mali procenat svetskog tržišta automobila.

Toyota Corolla Cross H2 koncept

Motori sa unutrašnjim sagorevanjem jesu toplotni motori kod kojih produkti sagorevanja direktnim dejstvom vrše mehanički rad. Snaga koju koristi proizvodi se zahvaljujući trocilindričnom motoru sa mogućnošću turbo punjenja, koji umesto standardnog, fosilnog goriva koristi vodonik. Motor je modifikovan na idući način: ugrađeni su blindirani, debeli rezervoari koji su zaslužni za skladištenje visoko zapaljivog vodonika, dok sam motor ima ojačane ventile, jače klipnjače, kao i brizgaljke za gorivo koje su dizajnirane da rade na gas, a ne na tečnost.

Kao i sama Corolla, koncept novog vozila ima mesta za 5 putnika, kao i za prtljag.

Brojne prednosti korišćenja vodonika

Pored same činjenice da je vodonik jedan od najzastupljenijih elemenata u univerzumu, druge prednosti ovakvog tipa vozila jeste veći domet, kao i kraće vreme punjenja, svega 90 sekundi. Tu je takođe i smanjenja potreba za elementima poput litijuma i nikla, koji su neophodni za pravljenje baterija električnih vozila.

Pored toga, početkom 2022. godine, kompanije Toyota i Yamaha sklopile su dogovor o proizvodnji V8 motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji kao gorivo koristi vodonik, a navedeni motor proizvešće snagu od 455 konjskih snaga.

Kompanija BMW je 2002. godine objavila koncept sličnog motora pod oznakom 750HL, kao i Hidrogen 7 modela 2005. godine. Hidrogen 7 kao uzor koristio je tradicionalni 6-litarski V12 motor, sa prepravkama da takođe, umesto tradicionalnog goriva, sagoreva vodonik.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi