PCIe Gen 5.0 i Gen 6.0 koristiće nove CopprLink kablove

Konzorcijum PCI-SIG je najavio razvoj svojih standarda za sledeću generaciju PCIe Gen 5.0 i Gen 6.0, koristeći potpuno novi dizajn kablova po imenu CopprLink

PCIe Gen 5.0 i Gen 6.0 koristiće nove CopprLink kablove

Organizacija PCI-SIG (Peripheral Component Interconnect Special Interest Group) koristiće nove CopprLink kablove u razvoju sledeće generacije PCIe Gen 5.0 i Gen 6.0 standarda, piše u saopštenju za medije. Iako PCI-SIG ne otkriva detaljne specifikacije ili dizajnerske promene s novim CopprLink kablom, potvrđuje njegovo ime.

CopprLink kablovi biće dostupni kao interna i eksterna rešenja za PCIe Gen 5.0 i Gen 6.0 hardver. Prema organizaciji, specifikacije eksternih i internih kablova trenutno su u razvoju i plan je da one budu objavljene do kraja ove godine.

Organizacija ističe PCIe tehnolgiju kao interkonekciju izbora za HPC na međunarodnoj konferenciji SC23 posvećenu računarstvu visokih performansi, umrežavanje, skladištenje i analizu. Na ovom događaju koji se završava danas, članovi PCI-SIG prikazili su demo PCIe tehnologije  i najavili novu šemu imenovanja za interne i eksterne kablove.

Demostracija ističe HPC aplikacije, pa CopprLink treba da cilja na rešenja interfejsa, jer verovatno gledamo interfejs kablove umesto kablova za napajanje, kako bi se obezbedio optimalan prenos propusnog opsega ka različitim uređajima na platformama sledeće generacije. Platforma PCIe Gen 6.0 će označiti dupliranje brzine prenosa sa aktuelnih 32 GT/s (Gen 5.0) na 64 GT/s (Gen 6.0).

Uz to, novi standard će navodno pružiti i do 256 GB/s propusnog opsega kroz „x16 lane link“.

U svakom slučaju, ako CopprLink bude povezan sa kablovima interfejsa, organizacija će pokušati da reši neke od problema s kojima se susrela prilikom dizajniranja trenutnog 12VHPWR Gen 5.0 standarda. Iako je dizajn postepeno optimizovan s lansiranjem 12V-2×6 standarda, deluje da i dalje ima prostora za poboljšanje, posebno kada se razmišlja o budućoj PCIe Gen 6.0 tehnologiji.

Ali pre nego što dublje zaronimo u tu stranu, treba naglasiti da se ovo saopštenje odnosi isključivo na interfejs kablove koji obezbeđuju PCIe interlink putem različitih portova. U svakom slučaju, više detalja o CooprLink PCIe Gen 5.0 i Gen 6.0 možemo očekivati u narednim mesecima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi