Policija se bori protiv kriminala u VR-u

U Meksiko Sitiju je otvoren prvi VR trening centar u Latinskoj Americi u kome policija može unapređivati svoje reflekse i vežbati taktiku.

Policija se bori protiv kriminala u VR-u

Iako na prvi pogled može delovati kao neka modernija verzija Laser Tag-a ili neko ko je mnogo ozbiljno shvatio VR igru, meksička policija je počela da koristi virtuelnu realnost radi treninga u borbi protiv kriminala.

Centar je otvoren 15. februara u gradu od 9 miliona ljudi u kome je, tvrde lokalne vlasti, kriminal u padu u protekle tri godine. Otvoren je od strane sekretara za bezbednost Omara Garsije Harfuha, koji je ranjen u napadu u junu 2020. godine, piše Euro News.

U trodimenzionalnom svetu VR-a, policajci su demonstrirali simuliranu intervenciju u civilnom okruženju. Njihova misija je bila da oslobode oteto dete u Tepito, delu grada koji je sedište najveće kriminalne bande u glavnom gradu Meksika.

Računar u rancu policajca

Sa računarom u rancu i naoružani puškama, policajci prilaze otmičarima, primoravaju ih da bace oružje i oslobađaju taoca. “Oni mogu imati interakciju sa virtuelnim avatarima u okruženju sa ekstremno realističnim prikazom”, objašnjava Harfuch i dodaje da VR dozvoljava uvežbavanje različitih situacija na lokacijama poput škola, šoping centara, restorana, autoputeva, aviona i sl.

Samo tri policijske snage u Sjedinjenim Američkim Državama i izraelska policija imaju ovaj sistem virtuelne realnosti

Centar koji je smešten u prostorijama policijskog univerziteta ima 100 Motion Capture kamera i razne tipove virtuelnih pušaka i pištolja.

Meksiko je investirao 60 miliona pezosa (3 miliona američkih dolara), po rečima čelnika gradske vlade Klaudije Šejnbaum, koja ističe da ovo štedi oko 4 miliona pezosa (206.000 evra) vredne municije.

U SAD, policijske snage u Njujorku i Los Anđelesu takođe koriste virtuelnu realnost za unapređenje reakcija u vanrednim situacijama. U 2019. Evropska Unija je finansirala projekat “Shotpros” za virtuelnu realnost kako bi dizajnirali bolje trening module za policiju. “Cilj je da se unaprede njihove performanse u stresnim situacijama”, ističe se u izjavi na sajtu Unije.

Vlasti federalne vlade i Antwerpa u Belgiji objavili su u septembru da su hiljade policajaca već prošli kroz ovaj program.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Dovla_sheen

    Makar negdje, nekako, neka se bore protiv kriminala...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi