Predložen novi sistem za merenje vremena na Mesecu

Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) predlaže revolucionarni sistem "mesečevog vremena" kako bi se olakšala precizna navigacija i komunikacija na Mesecu

Predložen novi sistem za merenje vremena na Mesecu

Istraživanje površine Meseca i izgradnja stalnih ljudskih naseobina zahtevaće i preciznu tehnologiju za merenje vremena. Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) predlaže novi sistem “mesečevog vremena” koji bi olakšao život astronautima — bilo na Mesecu ili u svemiru.

Dok tradicionalni atomski časovnici pomeraju granice preciznosti merenja vremena sa tehnološkim dostignućima koja podsećaju na naučnu fantastiku, oni koji organizuju budućnost svemirskog istraživanja fokusiraju se na praktičniji, ali vanzemaljski problem. Atomski časovnici na Mesecu otkucavaju brže nego na Zemlji, dobijajući dodatnih 56 mikrosekundi svakih 24 zemaljska sata.

Ova dobro poznata razlika mogla bi ugroziti napore da se uspostavi trajno ljudsko prisustvo na Mesecu, jer je precizno merenje vremena ključno za navigaciju po površini, mrežnu komunikaciju i još mnogo toga. Na Zemlji, GPS sateliti imaju atomske časovnike sinhronizovane sa zajedničkim vremenskim referentnim okvirom, omogućavajući prijemnicima da odrede položaj i vreme merenjem kašnjenja signala sa više satelita.

NIST sada predlaže sistem sličan GPS-u za Mesec, sa novim glavnim “mesečevim vremenom” koje bi služilo kao vremenska referenca za celu lunarnu površinu. Umesto da časovnici postepeno izlaze iz sinhronizacije sa zemaljskim vremenom, Mesec bi bio sinhronizovan u jednoj “vremenskoj zoni” prilagođenoj smanjenoj gravitaciji, objasnila je agencija.

Kao što je potvrđeno Ajnštajnovom teorijom relativiteta, vreme nije uniformna pojava i pod uticajem je gravitacije. Gravitacija Meseca je slabija nego na Zemlji, zbog čega časovnici otkucavaju nešto brže. Plan koji su osmislili istraživači iz NIST-a uključuje “vrlo preciznu” mrežu časovnika postavljenih na određenim lokacijama, kako na površini Meseca tako i u orbiti.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ova lunarno orijentisana mreža funkcionisala bi kao navigacioni sistem sličan GPS-u, pružajući precizna merenja za pokušaje sletanja i istraživanje površine vozilima. Bez ove tehnologije, astronauti koji rade u stalnoj bazi na Mesecu lako bi se mogli izgubiti. Prema rečima fizičara NIST-a, Bidžunata Patle, “cilj je osigurati da svemirske letelice mogu sleteti u roku od nekoliko metara od željene destinacije.”

Novi navigacioni sistem je dizajniran da podrži napore NASA da vrati ljude na Mesec. Program Artemis ima za cilj da uspostavi trajno ljudsko prisustvo na Mesecu dok se priprema za dalja istraživanja Marsa i šire. Prema Patli, okvir koji predlaže NIST mogao bi na kraju omogućiti istraživanje ne samo izvan Meseca, već i izvan Sunčevog sistema, piše TechSpot.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi