Preminuo profesor Jakob Ziv, čovek koji je svetu dao PDF, ZIP i MP3 formate

U 91. godini preminuo je profesor Jakob Ziv, jedan od najpoznatijih naučnika u oblasti informacione tehnologije, odgovoran za PDF, ZIP i MP3 format

Preminuo profesor Jakob Ziv, čovek koji je svetu dao PDF, ZIP i MP3 formate

Profesor Jakob Ziv, rodom iz Izraela predavao je preko 53 godine na fakultetima, i 2021. godine je postao prvi izraelski naučnik koji je dobio IEEE medalju časti za fundamentalni doprinos informatičkoj teoriji i kompresiji podataka.

Davne 1977. godine, profesor Jakob Ziv je zajedno sa profesorom Abrahamom Lempelom objavio inicijalnu verziju Lempel-Ziv algoritma, a 1978. drugu verziju istog. Obe verzije su korišćene kao osnova tehnologija kompresije kao što su PNG, TIFF, ZIP i GIF, i bile ključne za kreiranje PDF formata za dokumenta i MP3 za muziku.

Lempel-Ziv algoritam

Ovaj algoritam kompresije informacija omogućava kompresiju bez gubitaka, bez obzira na strukturu podataka i bez prethodnog poznavanja statističkih svojstava podataka. Na osnovu ovog algoritma razvijene su mnoge tehnologije kompresije koje se danas koriste u memorijskim uređajima, računarima i pametnim telefonima.

Lempel-Ziv algoritam je otvorio put za novu tehnologiju, omogućavajući prenos vizuelnih i drugih informacija velikom brzinom bez gubitka informacija. Institut elektrotehničkih i elektronskih inženjera (IEEE) je 2004. godine objavio da je Lempel-Ziv algoritam “prekretnica u elektronici i računarskom inženjerstvu” i da je „dao značajan doprinos tome da internet postane efikasno sredstvo globalne komunikacije“.

Prof. Ziv je takođe učestvovao u razvoju Viner-Ziv algoritma u Bell Laboratories. Ovaj algoritam, koji je sada deo Microsoft operativnog sistema, omogućava kompresiju velikog broja slika sa različitih kamera i njihov istovremeni prenos (na primer na sportskim događajima).

Doprinosi profesora Džejkoba Ziva u oblasti teorije informacija ostavili su neizbrisiv trag u svetu, a njegovo nasleđe će nastaviti da inspiriše generacije naučnika koji dolaze.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
 1. perokljunac

  Zašto nas ovoliko velikih umova napušta. Prvo Mur sad i Jakob.

 2. Cineman

  Zato što imaju preko 90 godina i kraj je svakako bio tu iza ćoška.

 3. lepi kokan

  bolje bi bilo da nikad nije umro.

 4. Cineman

  bolje bi bilo da nikad nije umro.


  View image at the forums

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi