Prva robotska transplantacija pluća izvedena u Španiji: mali rez i bez bolova posle operacije

Nova procedura ja znatno manje invazivna i ova robotska transplantacija pluća bi uskoro mogla da postane globalni standard za ovaj tip operacija

Prva robotska transplantacija pluća izvedena u Španiji: mali rez i bez bolova posle operacije

Jedna španska bolnica uspešno je završila ono što se veruje da je prva potpuno robotska transplantacija pluća na svetu.

Hirurzi u Univerzitetskoj bolnici Val d’Hebron u Barseloni koristili su robota sa četiri ruke nazvanog „Da Vinci“ da izvedu proceduru. Pacijent je bio 65-godišnji muškarac, kome je bila potrebna transplantacija pluća zbog bolesti pluća opasne po život.

Tipične transplantacije pluća su veoma invazivne: mora se napraviti rez od 30 cm u grudnom košu i slomiti više rebara, kako bi hirurzi mogli da pristupe plućima pacijenta, uklone ih i zamene zdravim plućima donatora.

Ali zahvaljujući Da Vinci robotu, hirurzi su uspeli da preseku mnogo manji pristupni put u grudima, i sve to bez lomljenja kostiju pacijenta. Novo plućno krilo je ispumpano tako da je moglo da uđe kroz rez koji je bio širok samo 8 cm. Manji rezovi su napravljeni na strani rebara kako bi robotske ruke i 3D kamere koje daju hirurzima pogled od 360 stepeni unutar pluća, mogle da rade, piše TNW.

Da Vinci robote je razvila američka korporacija Intuitive Surgical 2000. godine i sada se koriste za lečenje stotina hiljada pacijenata svake godine. Sistem ne obavlja samu operaciju, već omogućava da hirurg navodi robota svojim pokretima ruku na posebnoj konzoli, što roboti interpretiraju i izvode u realnom vremenu.

Robot je samo jednom ranije korišćen za transplantaciju pluća, u bolnici Cedars-Sinai u Los Anđelesu. Međutim, tom prilikom je korišćen samo za deo zahvata, a pluća su ipak na tradicionalan način ubačena u grudni koš.

Vall d’Hebronova nova primena tehnologije je manje bolna za pacijenta i smanjuje rizik od infekcije nakon operacije jer se rana lako zatvara, navodi se na zvaničnom sajtu bolnice. “Verujemo da je to tehnika koja će poboljšati kvalitet života pacijenata, smanjiti period posle operacije i smanjiti bol“, rekao je dr Albert Jauregui, šef odeljenja za torakalnu hirurgiju i transplantaciju pluća u Univerzitetskoj bolnici Val d’Hebron.

Zbog male veličine reza, pacijent je uzeo samo paracetamol nakon operacije. Konvencionalne transplantacije pluća generalno zahtevaju tretman posle operacije sa mnogo jačim opioidnim lekovima protiv bolova.

Drugim pacijentima na listi čekanja za operaciju transplantacije pluća u Val d’Hebronu sada će biti ponuđena nova tehnika, rekao je Jauregui. On je dodao da se nada da će u budućnosti ovaj novi pristup transplantaciji pluća postati svetski standard. “Ova operacija neće ostati samo u Val d’Hebronu, zbog čega je pokazujemo svetu, jer ako ova tehnika funkcioniše, a verujemo da radi, onda se mora proširiti, jer je najvažniji cilj da pomognem većem broju ljudi“, rekao je on.

Ubuduće tim za transplantaciju nastoji dodatno usavršiti proceduru i predviđaju da bi se prva transplantacija duplih pluća uz pomoć ove tehnike mogla desiti za samo nekoliko meseci.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi