Samo za Evropu – Ford Explorer EV je tu i postavlja novi standard za domet i punjenje

Namenjen samo evropskom tržištu, Ford Explorer EV obećava impresivan domet od 603 kilometra, što je iznad proseka za ovog proizvođača automobila i SUV uopšte

Samo za Evropu – Ford Explorer EV je tu i postavlja novi standard za domet i punjenje

Detalji o dometu i bateriji električnog automobila Ford Explorer EV izostali su u prošlogodišnjoj najavi, ali su sada konačno otkriveni u objavi američke kompanije koja obuhvata detaljne specifikacije i planiranu dostupnost. Vest koja obeležava lansiranje dolazi u trenutku kada je Ford postavio novi svetski rekord sa poznatom putnicom Leksi Alford, koja je postala prvi vozač na svetu koji je obišao zemaljsku kuglu električnim vozilom i to novim Explorer elektirčnim automobilom dizajniranim samo za evropske kupce, naravno onim iz pretproizvodnje.

Osim impresivnog dometa, Ford Explorer EV nudi brzo punjenje od 10 do 80 posto za samo 26 minuta, koristeći brzo DC punjenje od 185 kW za modele koji imaju pogon na sva četiri točka. Napredak punjenja može da se prati na centralnoj ekranu dijagonale 14,6 inča koji sada koristi najnoviju Ford Sync Move Infotainment platformu i omogućava vertikalno podešavanje do 30 stepeni.

Za sada nema informacija kada će i da li će eventualno Explorer EV dobiti novu Digital Experience platformu, koju već imaju neki modeli Ford-a za tržište SAD, navodi TheVerge.

Domet od oko 603 km (375 milja) je iznad proseka za američkog proizvođača automobila, a impresivan je za sva SUV vozila uopšte, čak iako je izračunat korištenjem EU WLTP formule za testiranje i izračunavanje ukupnog dometa. Poređenja radi, potpuno električni Ford F-150 Lightning prelazi oko 424 kilometara (265 milja) pod istim standardom testiranja.

Za evropsko tržište, početna cena Explorer EV je 45 hiljada evra, a rezervacije ovog automobila su već počele. Iako je Ford najavio rad na verziji Explorer EV za tržište SAD, detalji o dometu i drugim karakteristikama tog električnog vozila još uvek nisu poznati.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi