Samsung autonomna vožnja: gigant sprema LPDDR5X, AutoSSD i GDDR7 tehnologije za automobilsku industriju

Automobilska industrija videće nove nadogradnje jer će Samsung autonomna vožnja doneti poboljšanja u vidu unapređenih LPDDR5X, AutoSSD i GDDR7 tehnologija

Samsung autonomna vožnja: gigant sprema LPDDR5X, AutoSSD i GDDR7 tehnologije za automobilsku industriju

Južnokorejski gigant Samsung najavio je ambiciozne planove za poboljšanje nivoa autonomne vožnje u automobilskoj industriji u godinama koje slede. Novine u industriju doneće Samsung autonomna vožnja kroz nadograđenu LPDDR5X memoriju, buduću GDDR7 tehnologiju zajedno sa AutoSSD – novim odvojivim SSD-om za povećanje efikasnosti.

U okviru Investors Forum 2023, događaja u Hong Kongu, Samsung Electronics je otkrio plan da zauzme dominantnu poziciju na tržištu automobilske memorije u narednim godinama. Fokusirajući se na brzorastući segment „autonomne vožnje“, gde komponente kao što su memorija i druge tehnologije igraju ključnu ulogu u funkcionalnosti proizvoda, Samsung želi da podrži ekonomski uzlet u automobilskoj industriji, pokrenut procvatom veštačke inteligencije (AI).

Tržište poluprovodnika za automobilske sisteme trenutno vredno 50 milijardi dolara, a analitičari očekuju da će ono rasti prosečnom godišnjom stopom od 17 posto u narednih pet godina, piše Wccftech. Ono će tako nadmašiti mobilni i visokoperformansni računarski sektor sa šest, za koje predviđaju šest, odnosno 12 procenata godišnjeg rasta. Ove cifre predstavljaju ozbiljan poslovni potencijal, a Samsung sa svojim rešenjima u oblasti poluprovodnika i memorije, ima prednost u odnosu na druge konkurente.

Da bi odgovorio na računarske zahtev automobilske industrije inspirisane veštačkom inteligencijom, Samsung planira da lansira novu verziju svoje napredne LPDDR5X memorije, koja je navodno upola manja od originalne, dok ujedno pruža 20 posto efikasnije performanse. Unapređeni memorijski čip imaće kapacitet od dva do 24 GB, brzinu do 68 GB/s, propusni opseg od 8,5 Gbps po kanalu i 561FBGA „paket“, čime će biti optimalan za primenu u velikim industrijskim aplikacijama.

Osim novih memorijskih tehnologija, južnokorejski gigant planira da predstavi i odvojivi Auto Solid State Drive (AutoSSD) sledeće godine, fokusirajući se na povećanje efikasnosti omogućavanjem virtualizacije skladišnog prostora. To omogućava da jedan SSD bude podeljen za upotrebu od strane više čipova, čime se olakšava unapređenje performansi. Automobilski SSD-ovi će navodno imati kapacitete od 512 GB do 4 TB i brzine do 6,5GB/s. Ovi uređaji mogli bi imaju značajan uticaj na autonomna vozila, posebno u podršci procesu asistencije i autonomije vožnje.

Na kraju, kompanija je ponovila razvoj GDDR7 memorije, tvrdeći da bi ona mogla da odigra značajnu ulogu u postizanju viših nivoa autonomne vožnje. Nova GDDR7 memorija navodno će imati propusnost od 32 Gbps po kanalu, zajedno sa prenosom velikih količina podataka od 128 GB/s.

Samsung se oblikuje kako bi odigrao ključnu ulogu u prelasku na mogućnosti sledeće generacije, a kompanija sada ima za cilj da već do 2025. godine postigne dominantnu poziciju u industriji autonomne vožnje. To, kao što je najavila, planira pre svega kroz napredak u svom portfoliju memorije i skladištenja podataka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi