SSD industrija je opala 10 posto u globalnim isporukama prošle godine, tražnja potrošača oslabila

Novi statistički podaci ukazuju da SSD industrija već nekoliko kvartala zaredom opada, a prošle godine je doživela pad od 10 posto u globalnim isporukama

SSD industrija je opala 10 posto u globalnim isporukama prošle godine, tražnja potrošača oslabila

Već nekoliko uzastopnih godišnjih kvartala SSD industrija nalazi se u stanju opadanja, sa ogromnim smanjenjem prihoda od početka 2022. godine. To pokazuje novi TrendForce izveštaj, koji pritom ne određuje precizan uzrok pada od 10 posto, ali oslabljenja potražnja potrošača i nestašica glavnih čipova integrisanih kola (IC) u 2021. su izgleda bili ključni razlozi za pad.

Iako je snabdevanje IC čipovima tokom 2022. doživelo blagu obnovu, trenutni ekonomski uslovi u ovoj industriji uglavnom su povezani s „naglim“ padom interesovanja potrošača.

SSD industrija je tako tokom 2022. zabeležila ukupno 114 miliona isporučenih SSD-ova, što je pad od skoro 10,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. U svakom slučaju, ne treba zaboraviti ni da 2022. nije bila dobra godina za poslovanje, s obzirom na to da su posledice prethodne pandemije i rat u Ukrajini uticali na globalni lanac snabdevanja. Međutim, njihovi efekti izgleda još postoje u pogledu oporavka od negativnih finansijskih kvartala.

Izveštaj otkriva i koji SSD proizvođači drže vodeću poziciju u industriji, a Kingston je bio ispred svih sa tržišnim udelom od 28 posto. Iza ove kompanije nalazi se Adata koja nije pokazala napredak u dominaciji na tržištu, već samo učvršćivanje svoje dotadašnje pozicije. Druge značajne kompanije su Lexar, Kimtigo i Netac koje su uprkos globalnom padu zabeležile značajan porast isporuka zahvaljujući svojoj poziciji u klijentskom i poslovnom SSD sektoru.

Ipak, TrendFroce očekuje pozitivan trend kada bude analizirao ovu godinu, pre svega zato što proizvođači NAND čipova agresivno smanjuju proizvodnju uporedo sa povećanjem cena. Uz to SSD industrija u Kini bi takođe mogla da procveta, jer kompanije iz ove države pokazuju „zrelu“ fazu u proizvodnji ovih diskova, posebno kada je reč o PCIe 4.0 tehnologiji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi