Apple i drugi suočavaju se sa kašnjenjem u isporuci jer situacija sa Covid-19 u Kini ograničava dobavljače

Borba Kine u zaustavljanju širenja COVID-19 zakrčila je autoputeve i luke, zaglavila radnike i ostavila bezbroj fabrika koje čekaju odobrenje vlade za ponovno otvaranje, što će neminivno dovesti do poremećaja na tržištu.

 
Isporuke nekih Apple proizvoda, kao i prenosnih računara Dell i Lenovo, verovatno će se suočiti sa kašnjenjima ako se nastavi sa zatvaranjem u Kini zbog COVID-19, kažu analitičari, pošto ograničenja primoravaju fabrike da zaustave montažne trake.Borba Kine u zaustavljanju širenja COVID-19 zakrčila je autoputeve i luke, zaglavila radnike i ostavila bezbroj fabrika koje čekaju odobrenje vlade za ponovno otvaranje. Sve ovo je dovelo do poremećaja koji se provlače kroz globalne lance snabdevanja.Dobavljač kompanije Apple Inc, Pegatron Corp, rekao je ove nedelje da će obustaviti svoje fabrike u Šangaju i Kunšanu, gde se prema stručnjacima za lanac snabdevanja proizvodi iPhone 13, seriju iPhone SE i druge starije modele.Analitičari kažu da je Quanta Computer Inc (2382.TV), koja proizvodi oko tri četvrtine Apple-ovih Macbook-ova na globalnom nivou, takođe zatvorila operacije, što bi moglo ozbiljnije da utiče na isporuku. Konačni uticaj na Apple-ov lanac snabdevanja je neizvestan i zavisi od više faktora, uključujući koliko dugo zadržavanja traju.Kompanija bi takođe mogla razmotriti preusmeravanje proizvodnje iz Šangaja i Kunšana u fabrike na drugim mestima, kao što je Šenžen, koji trenutno nije pod blokadom, kažu analitičari.„Apple bi mogao da razmisli o prenošenju porudžbina sa Pegatrona na Foxconn, ali očekujemo da bi obim mogao biti ograničen zbog problema sa logistikom i poteškoća pri prilagođavanju opreme“, rekao je Edi Han iz Tajpeja, viši analitičar u Isaiah Research-u. U najgorem slučaju, Pegatron bi mogao zaostati za 6 miliona do 10 miliona iPhone jedinica ako blokada traje dva meseca i Apple ne može da preusmeri narudžbine, rekao je Han. Apple nije odgovorio na zahtev za komentar.Izvršni direktori Huawei Technologies Co Ltd i Xpeng Inc su najavili ogromne ekonomske troškove ako fabrike u Šangaju ne budu mogle uskoro da obnove proizvodnju.
 
Pogledajte još: TSMC objavio zaradu za Q1, i analitičari iznenađeni
Šangaj se približava trećoj nedelji zatvaranja i do sada nije pokazao znake mogućeg ponovnog otvaranja.Forest Čen, menadžer za istraživanje u Trendforceu, rekao je za Rojters da ako se blokade ukinu za nekoliko nedelja, još uvek postoji šansa za oporavak.Međutim, „ako blokada traje duže od dva meseca, već nema načina da se oporavi. U tom trenutku, nakon što se blokada ukine, postojao bi veliki nedostatak proizvoda za krajnje korisnike“, rekao je on.Tajvanska Unimicron Technology korporacija, koja proizvodi štampane ploče za kompanije, uključujući Apple, rekla je Rojtersu da je uticaj dosadašnjeg zatvaranja u Kunšanu bio mali i da se može osloniti na druge fabrike u provinciji Hubej i na Tajvanu da podrže proizvodnju.Ali logistika i transport ostaju problem širom zemlje, pošto gradovi širom Kine donose nove restriktivne mere. Vlasnik jedne fabrike u Kunšanu rekao je Rojtersu da je vlada okruga objavila protokol za ponovno otvaranje, ali nije navela datum.Proizvođači laptopova takođe mogu da trpe zbog ove situacije, uključujući Compal Electronics Inc, kompaniju sa sedištem u Tajvanu koja proizvodi računare za Dell Technologies Inc i Lenovo Group Ltd u svojim fabrikama u Kunšanu. Čen procenjuje da se otprilike 50% Compal-ove proizvodnje laptopova nalazi u ovom gradu.Compal je u petak Rojtersu rekao da nije zaustavio proizvodnju u Kunšanu, dok Dell i Lenovo nisu odgovorili na mejlove u kojima su upitani za komentar.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi