OpenAI lansirao GPT-4o , brži model besplatan za sve ChatGPT korisnike

OpenAI objavio je GPT-4o, bržu iteraciju svog GPT-4 modela koji pokreće poznati proizvod kompanije, ChatGPT bota, a novi model će biti dostupan besplatno

OpenAI lansirao GPT-4o , brži model besplatan za sve ChatGPT korisnike

Ažurirani model veštačke inteligencije kompanije OpenAI – GPT-4o, znatno je brži i unapređuje „mogućnosti kroz tekst, viziju i zvuk” izjavila je tehnička direktorka kompanije OpenAI Mira Murati u sinoćnoj najavi. On će biti dostupan besplatno svim korisnicima, dok će oni koji su u pretplati imati do pet puta veće granice kapaciteta, dodala je ona.

U blog objavi kompanije piše da će mogućnosti GPT-4o biti postepeno uvođene, ali će se njegove mogućnosti za tekst i slike već danas početi da se integrišu u ChatGPT.

Sem Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI naglasio je da je model „prirodno multimodalan”, što znači da može da generiše sadržaj ili da može da razume komande putem glasa, teksta ili slike.

Programeri koji žele da koriste GPT-4o imaće pristup skupu definisanih pravila i protokola koji omogućavaju softverskim aplikacijama da komuniciraju, (API – Application Programming Interface), koji je upola manji i dvostruko brži nego GPT-4 Turbo, komentarisao je Altman na platformi X (bivši Twitter).

Pre jučerašnjeg lansiranja GPT-4o, neki medijski izveštaji predviđali su da će OpenAI najaviti pretraživač koji će biti konkurencija za Google i Perplexity, glasovnom asistentu integrisanom u GPT-4, ili potpuno novi i unapređeni model GPT-5. Međutim, to još nismo videli, a OpenAI je natempirao ovo lansiranje neposredno pre Google I/O , vodeće konferencije tehnološkog giganta, gde možemo  da očekujemo lansiranje različitih AI proizvoda Gemini tima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi