Nvidia pobeđuje konkurenciju: prvo mesto u industriji dizajna integrisanih kola

U industriji dizajna električnih integrisanih kola, Nvidia pobeđuje konkurenciju i odnosi prvo mesto pošto je zvanično zbacila Qualcomm sa trona

Nvidia pobeđuje konkurenciju: prvo mesto u industriji dizajna integrisanih kola

Industrija dizajna integrisanih kola (IC) doživela je, neki bi rekli, očekivane promene, pošto Nvidia pobeđuje konkurenciju prestižući Qualcomm koji važi za vodećeg svetskog IC dizajnera. Tako se Nvidia našla na prvom mestu liste deset najboljih IC dizajnera na svetu, kada je u pitanju drugi kvartal ove godine.

Ukupni prihod najboljih deset svetskih IC dizajnera porastao je u drugom godišnjem kvartalu za 12,5 posto na 38,1 milijardu dolara, što je podstaknuto svetskom pomamom za proizvodima vođenim veštačkom inteligencijom. Zbog globalne transformacije koja podrazumeva veliku potražnju za AI proizvodima, Nvidia najviše žanje plodove ovih promena.

Ostvarujući prihod od 11,33 milijarde dolara samo u drugom godišnjem kvartalu, što je povećanje od velikih 68,3 procenta, Nvidia je preskočila i Qualcomm i Broadcom i zauzela tron dizajna integrisanih kola. Osim promene na vrhu liste, ostatak igrača je ostao relativno stabilan, piše u novom TrendForce izveštaju.

Ova vest zaista nije iznenađujuća, s obzirom na to da je prodaja Nvidia proizvoda, posebno onih u vezi sa veštačkom inteligencijom trenutno na vrhuncu. Osim toga, cilj ove kompanije je da isporuči jedan i po do dva miliona komada svojih poznatih H100 AI GPU-ova, što znači da bi trebalo da vidimo još veći napredak.

S druge strane, Qualcomm ima sve manje prodaje zbog pada tržišta mobilnih telefona. Shodno tome, njegov prihod opao je za 9,7 posto, što ga zaokružuje na oko 7,17 milijardi dolara u poređenju sa prvim kvartalom kada je zaradio skoro 8 milijardi. Ipak, uprkos najvećem padu između prvog i drugog kvartala, ova firma zauzela je drugo mesto na listi deset najboljih.

Na trećem mestu nalazi se Broadcom, koji se, iako je imao koristi od potražnje za AI proivodima, ipak suočio sa padovima prihoda za 0,2 procenta. To čini da je njegov rezultat koji iznosi 6,89 milijardi prihoda suštinski sličan prethodnom kvartalu.

AMD nije izostao sa liste zauzimajući četvrto mesto, za kojim odmah ide i MediaTek. Kada je u pitanju AMD, beleži stabilan rast prihoda od 5,36 milijardi dolara, ali ova kompanija tek treba da vidi kako će njeni AI proizvodi proći na tržištu.

Peti po redu, MediaTek ostvario je procentualno veći prihod iz prelaska u jednog u drugi kvartal, ali je njegov prihod ipak osetno manji nego u AMD slučaju, pošto iznosi 3,20 milijardi. Na osnovu ovih rezultata, deluje da će Nvidia odneti ubedljivu pobedu i kada budemo posmatrali rezultate koje su firme ostvarile tokom cele godine, ali ipak se nikad ne zna šta sutra nosi, pa ne valja brzati sa zaključcima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi