I Qualcomm štancuje iste čipove pod drugim nazivom: Snapdragon 7s Gen 2 neodoljivo liči na Snapdragon 6 Gen 1

Izgleda da je predstavljanje starih mobilnih čipsetova pod novim imenom postao trend koji ćemo sve češće viđati, kao sa novim Snapdragon 7s Gen 2

I Qualcomm štancuje iste čipove pod drugim nazivom: Snapdragon 7s Gen 2 neodoljivo liči na Snapdragon 6 Gen 1

Videli smo da je MediaTek odlučio da u rebrendira svoju postavu mobilnih čipsetova, nudeći stare modele pod novim nazivom. Nešto slično primećeno je i kod Qualcomm čipova, tačnije kod Snapdragon 7s Gen 2, koji deluje sumnjivo slično kao Snapdragon 6 Gen 1.

U pitanju su dva čipseta sa istom CPU strukturom, identičnim GPU-om, napravljenim na istom 4 nm Samsung proizvodnom procesu. Ova čipa imaju četiri Arm Cortex A78 jezgra i četiri A55 jezgra, Adreno 710 grafiku, Snapdragon X62 5G modem, FastConnect 6700 čip za bežične konekcije i LPDDR5 memoriju do maksimalnih 3200 MHz.

Jedina praktična razlika su radne frekvencije, koje kod Snapdragon 6 Gen 1 idu do 1,8 GHz na A55 i 2,2 GHz na A78, a kod Snapdragon 7s Gen 2 na 1,95 GHz i 2,4 GHz respektivno. Čak i rezultati testova kod telefona sa ovim čipsetovima pokazuju slične brojke, uz blagu prednost novijeg čipseta, zbog malo viših taktova, piše GizmoChina.

Da podsetimo, Snapdragon 6 Gen 1 je predstavljen 2022. godine, a Snapdragon 7 Gen 2 nedavno, iako deluje da razlike praktično ne postoje. Ovo ne bi bio veliki problem da je Qualcomm novi čip nazvao na primer Snapdragon 6+ Gen 1 jer se praktično radi o blago overklokovanoj verziji starog čipa. Čak i kada pogledate bežične konekcije, oba modela podržavaju Wi-Fi 6e i Bluetooth 5.2.

Dodatnu konfuziju uvodi „s“ u oznaci, jer mi već imamo Snapdragon 7+ Gen 2, jako dobar čipset srednje klase, koji je, prema preliminarnim testovima skoro duplo bolji od Snapdragon 7s Gen 2.

Ne možemo se oteti utisku da se kod kompanija koje su veličine kao Qualcomm ovakve stvari ne dešavaju slučajno, i da su hteli da nas navedu da pomislimo da je Snapdragon 7s Gen 2 čip serije 7, a u stvari je on po svemu mnogo bliži nižoj, klasi 6.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Sa SD 680 su napravili prekretnicu, jasno stavivši do znanja da se stvari menjaju. U ovom slučaju je možda evidentno da će Gen 7s biti ono što je serija 6 ustvari nekad bila, a Gen 4 će predstavljati liniju koja je pandan ukinutoj 200.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi