Samsung razvio AI čip u saradnji sa Naverom, tvrdi da je 8 puta efikasniji od najboljeg poluprovodnika kompanije NVIDIA

Izgleda da partnerstvo Samsunga i Navera u razvoju čipova za hyperscale AI modele već daje rezultate, ovaj put je u pitanju napredni AI čip.

Samsung razvio AI čip u saradnji sa Naverom, tvrdi da je 8 puta efikasniji od najboljeg poluprovodnika kompanije NVIDIA

Izgleda da partnerstvo Samsunga i Navera u razvoju čipova za hyperscale AI modele već daje rezultate, ovaj put je u pitanju napredni AI čip.

Oni tvrde da je njihovo rešenje sa FPGA čak osam puta efikasnije u potrošnji energije od bilo čega što je proizvela NVIDIA. Ovo je hrabra tvrdnja koja će svakako biti stavljena na probu kada nezavisne strane dobiju priliku da pažljivije prouče ovaj AI čip.

Prema tvrdnjama ove dve kompanije, ova vrsta performansi delimično potiče od načina integrisanja Low-Power Double Data Rate (LPDDR) DRAM u AI čip. Međutim, malo je detaljnih informacija o tome kako tačno LPDDR DRAM funkcioniše unutar ovog novog čipa koji može dovesti do takvog drastičnog poboljšanja performansi.

Novi AI čip je pogonjen HyperCLOVA jezičkim modelom

HyperCLOVA, hyperscale jezički model koji je razvio Naver, igra ključnu ulogu u ovim rezultatima. Kompanija Naver navodi da nastavlja da radi na poboljšanju ovog modela, nadajući se dostizanju sve veće efikasnosti poboljšanjem algoritama za kompresiju i pojednostavljanjem modela. HyperCLOVA trenutno ima preko 200 milijardi parametara.

Suk Geun Chung, direktor Naver CLOVA CIC, izjavio je: “Kombinovanjem našeg stečenog znanja i veština iz HyperCLOVA sa proizvodnim kapacitetima Samsunga u proizvodnji poluprovodnika, verujemo da možemo stvoriti potpuno novu klasu rešenja koja mogu bolje nositi se sa izazovima današnjih AI tehnologija.,” prenosi Bussines Korea.

Svakako nije iznenađenje što vidimo još jedno uspešno partnerstvo u poslu sa AI čipovima jer NVIDIA trenutno zarađuje ogroman novac svojim AI proizvodima. Imati više opcija biće dobra stvar za programere koji žele da rade sa AI, ali na kraju i za krajnjeg korisnika. Ostaje još da vidimo kada će se i u kojim proizvodima ovaj AI čip naći.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi