Sony kaže da će novi senzori potpuno promeniti kamere telefona

Prošle godine Sony je rekao da je razvio senzore koji upijaju duplo više svetla i imaju mnogo manje šuma, a sada su novi senzori spremni za nove telefone

Sony kaže da će novi senzori  potpuno promeniti kamere telefona

Novi senzori primarno namenjeni telefonima najavljeni su u decembru 2021. godine, a Sony je sada objasnio kako oni funkcionišu. Za razliku od klasičnih senzora koje na isti supstrat smeštaju fotodiodu i tranzistor piksela, novi senzori te dve komponente razdvajaju na dva različita sloja supstrata. Kao rezultat senzori imaju duplo veću sposobnost upijanja svetla.

Novi senzor se nalazi u Xperia 1 V telefonu koji je najavljen prošle nedelje i koji se neće prodavati nigde u Evropi. Novi senzor je fizički znatno manji od 1-inčnog senzora, koji se koristi kao reper za fotografije visokog kvaliteta. Sony za svoj novi senzor kaže da implementirana tehnologija drastično poboljšava dinamički raspon do nivoa koji do sada nije viđen na pametnim telefonima, što se posebno odražava na slabe svetlosne uslove, piše PetaPixel.

Nova tehnologija bi trebalo da spreči podeksponiranje i preeksponiranje u jako svetlim i tamnim situacijama, kao i bolji kvalitet i manje šuma u izazovnim scenama kao što su slike unutra ili noću.

Novi Sony senzor se nalazi pod LYTIA brendom, koji je specijalizovan za pametne telefone. „Nova tehnologija, sa približno dvostrukim nivoom zasićenja signala u odnosu na konvencionalne senzore slike, uspela je da poveća dinamički raspon – opseg od tamnih do svetlih tonova koji se mogu snimiti. Ovo će omogućiti senzoru da proizvodi fotografije koje smanjuju preeksponiranje i podeksponiranje u uslovima sa kombinacijom jakog i prigušenog osvetljenja. Sve ovo se postiže bez povećanja veličine senzora, a rezultujuće fotografije su bliže načinu na koji se percipiraju golim okom“, kaže Sony.

Sony kaže da uobičajeno podešavanje ekspozicije pri slabo osvetljenim postavkama obično rezultira samo svetlijim slikama koje imaju više šuma, a da će novi senzor da smanji taj kompromis.

„Povećanjem veličine tranzistora pojačala, tehnologija piksela sa dvoslojnim tranzistorom (2-Layer Transistor Pixel) uspela je da značajno smanji šum koji može da utiče na fotografije snimljene u tamnom okruženju. Visokokvalitetne fotografije u zatvorenom prostoru, noću i na drugim tamnim lokacijama sada su moguće sa mnogo manje šuma zahvaljujući ovoj tehnologiji, bez potrebe za povećanjem veličine senzora“, tvrdi kompanija.

„Ova  (2-Layer Transistor Pixel) tehnologija omogućava da noću slikate nebo i čoveka istovremeno, sa vrlo malo šuma“, kaže Sony.

Novi senzor se trenutno nalazi samo u Xperia 1 V pametnom telefonu, ali s obzirom na to koliko unapređenja bi trebalo da bude, ne bismo se začudili da počnemo da viđamo i druge telefone sa ovim senzorom, i to u bliskoj budućnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi