Šta je eSIM i kako se koristi?

Saznajte kako eSIM tehnologija, koja polako zamenjuje tradicionalne SIM kartice, funkcioniše, koje su njene prednosti, i kako da je podesite na vašem telefonu

Šta je eSIM i kako se koristi?

Od svog prvog pojavljivanja, pametni telefoni su zahtevali SIM (Subscriber Identity Module ili modul identiteta pretplatnika) karticu da bi se povezali sa operaterom i identifikovali korisnike na mreži. Ali ako ste kupili uređaj u poslednjih nekoliko godina (poput iPhone-a 16), možda ste primetili da koristi eSIM umesto tradicionalne fizičke kartice.

Sa eSIM-om, vaši podaci se čuvaju na čipu unutar telefona, a ne na kartici koju možete menjati. Ovaj čip se može reprogramirati po potrebi, tako da su zadaci poput promene broja brži i praktičniji, a u pogledu stvarnog korisničkog iskustva ne menja se mnogo.

Iako SIM kartice još uvek postoje, eSIM-ovi su budućnost. Evo šta treba da znate o njima i kako funkcionišu.

Kako eSIM radi

Prelazak sa SIM kartice na eSIM može delovati drastično, ali je tehnologija zapravo vrlo slična—samo koristite reprogramabilno integrisano kolo unutar vašeg telefona umesto integrisanog kola na fizičkoj kartici koju možete videti i držati (i menjati između uređaja). Sve informacije koje eSIM treba mogu se preuzeti sa interneta, umesto da su zapisane na kartici.

Ključne informacije su vaš broj mobilnog telefona i identitet i paket podataka koji su s njim povezani. Vaš eSIM vam omogućava da upućujete i primate pozive, šaljete i primate tekstualne poruke i pristupate internetu kada niste povezani na Wi-Fi mrežu. Nakon što je početna konfiguracija završena, nećete primetiti nikakvu razliku između korišćenja eSIM-a i tradicionalnog SIM-a.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Korišćenje eSIM-a znači da možete podesiti ili promeniti broj bez čekanja u ekspozituri ili da nova kartica stigne poštom. To može pomoći kada putujete, na primer, jer možete naručiti i podesiti novi eSIM specifičan za zemlju putem interneta za nekoliko minuta, bez naručivanja nove kartice.

Mnogi telefoni podržavaju više eSIM-ova, što znači da možete upravljati sa nekoliko brojeva odjednom. Još jedna prednost je i što ne morate brinuti o tome da ćete izgubiti alat za vađenje SIM kartice ili trošiti vreme tražeći rezervnu spajalicu ako ga izgubite. Promena SIM-ova je jednostavna kao promena naloga u vašoj aplikaciji za e-poštu.

Korisnici u različitim delovima sveta imaju različite navike i zahteve, tako da će fizički SIM još neko vreme biti prisutan. Međutim, na duži rok, eSIM će postati norma, ne samo u pametnim telefonima već i u drugim uređajima poput tableta, laptopova i dronova. Bez slota za SIM karticu, gedžeti mogu biti manji ili imati više prostora za dodatno skladište ili veće baterije.

Kako podesiti eSIM

Ako vaš telefon podržava eSIM, videćete opcije za konfiguraciju kada prvi put postavljate telefon—bilo da dodate novi eSIM ili da prenesete jedan sa drugog uređaja. Ako ste kupili telefon od operatera sa priloženim paketom, sve što treba da uradite je da prođete kroz nekoliko ekrana za potvrdu.

Ako prebacujete broj sa drugog telefona ili postavljate eSIM na uređaju koji ste kupili zasebno, to je samo malo složenije. Operater od kojeg ste kupili eSIM treba da vam da potpuna uputstva kako da ga pokrenete. Obično će to uključivati aktivacioni kod koji dokazuje da ste to vi.

Na iPhone-u, idite u Settings, zatim izaberite Cellular i Add Cellular Plan da biste konfigurisali eSIM. Ako već imate plan, videćete i opciju Add eSIM, koja pokreće isti proces za dodatni eSIM (možete imati do osam na istom iPhone-u). Ako koristite stariji model sa fizičkom SIM karticom, tu će biti i opcija Convert to eSIM.

Android, s druge strane, nudi mnogo više podrške za eSIM i mnogo više softverskih podešavanja. Google Pixel 9, na primer, podržava i fizički SIM i jedan ili dva eSIM-a. Možete konfigurisati eSIM-ove tako što ćete otići u Settings, zatim izabrati Network and Internet, SIMs, Add SIM i Set up an eSIM.. Ponovo, samo sledite uputstva za unos aktivacionog koda ili skeniranje QR koda od vašeg eSIM provajdera.

Kada je u pitanju prebacivanje vašeg broja sa starog telefona na novi, eSIM proces nije baš tako brz kao metoda sa SIM karticom. Treba da proverite sa svojim operaterom za tačna uputstva, obično će to uključivati nekoliko klikova na veb-sajtu vašeg operatera, da naznačite da menjate telefone. Zatim samo treba da podesite eSIM na novom uređaju kao što je opisano gore, piše Popsci.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi