Spremite se za eSIM revoluciju, eSIM će u značajnoj meri promeniti mobilno tržište

Nova istraživanja su bacila novo svetlo na potencijal eSIM tehnologije u mobilnoj industriji, posebno kada je reč o uticaju na krajnje, pojedinačne korisnike

Spremite se za eSIM revoluciju, eSIM će u značajnoj meri promeniti mobilno tržište

Analitička firma CCS Insight veruje da će prelazak sa fizičkih SIM kartica na eSIM omogućiti korisnicima drugačiju interakciju sa svojim mrežnim provajderima, dajući im više mogućnosti da upravljaju svojim korisničkim paketima. Studija tvrdi da eSIM trenutno čini manji deo globalnog mobilnog tržišta, sa samo 150 miliona korisnika u poređenju sa 8,9 milijardi mobilnih pretplata, ali se predviđa da će se sve to promeniti najkasnije do kraja decenije.

eSIM će dati više mogućnosti korisnicima

U svetlu činjenice da će digitalne mrežne konekcije postati sve popularnije, CCS Insight predviđa da će se broj telefona koji podržavaju eSIM, više nego udvostručiti, sa 27% u 2023. na 56% u 2028. godini. Severna Amerika predvodi trend masovnog usvajanja eSIM tehnologije, čineći više od polovine globalnog broja od 150 miliona eSIM korisnika.

Izveštaj to pripisuje Apple inicijativi da isporučuje uređaje isključivo sa eSIM tehnologijom, što je započelo sa iPhone 14 serijom telefona u septembru 2022. godine.

Globalno, postoji više od 200 uređaja sa podrškom za eSIM i oko 800 operatera koji ih podržavaju. Izveštaj navodi višestruke koristi od eSIM tehnologije, od unapređenog digitalnog korisničkog iskustva, privlačenja novih korisnika i povezane ekološke koristi uklanjanja tog malog beznačajnog komada plastike iz vašeg telefona.

Direktor sektora za potrošače i povezivanje u CCS Insight, Kester Mann, je tim povodom izjavio:

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

„Primetan je pomak u sentimentu među operaterima koji postaju sve predusetljiviji prema eSIM tehnologiji i sve optimističniji u vezi sa novim mogućnostima koje pruža.“ Izveštaj je takođe prepoznao prednosti korišćenja eSIM-a za roaming, omogućavajući korisnicima da se prijave za povoljnije pakete usluga, pre nego što krenu na putovanja.

Međutim, revolucija nije bez svojih ograničenja, a očigledno je da nedostaje edukacija u ovoj oblasti. CCS Insight je otkrio da je samo četvoro od deset ispitanika od preko 5000 učesnika iz Velike Britanije, SAD, Nemačke, Španije i Australije čulo za eSIM, piše TechRadar.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (8)
  1. agasoft

    ESim je nešto najbolje što je u mobilnoj telefoniji moglo da nastane. Svoj trenutni telefon sam kupio isključivo zbog ESim podrške. Konačno postoje i jeftiniji telefoni koji je podržavaju i ne mora da se proda bubreg kako bi se imao ESim. Slava tvorcima i da se nadamo da će se običan sim potpuno istisnuti za desetak godina.

  2. nino77ns

    Stim da operateri u srbiji kasne kao i sve...onda one radnice koje rade nemaju poima ni sta ih pitate ...onda ce to za jos jedno 3 godine proraditi :))) kod nas nije dozvoljeno e sim na pripejd osim na post...onda jedan broj ne mozete da delite na satu i telefonu ...znaci NULA BODOVA U Austriji imate e sim za bilo sta...recimo kupite karticu i za 20e imate samo free net e sim ili kartica vi birate...Nasi deru za internet za 20e imas 3 giga ...em ne znanje. Em deru

  3. mlvnmilojevic

    eSIM za pripejd nude Yettel i A1 već tri godine minimum, a skoro ga je uveo i MTS.
    Što se tiče deljenja broja na satu i telefonu, mislim da to još uvek nije dozvoljeno zakonskim regulativama, za to bi trebalo da se pritegne RATEL.
    A što se dranja tiče, pa... :D

  4. Ma to je više pogodnost kod dual sim, pa ko često putuje da kupuje lokalne eSim kartice za net po nižim cenama i pre nego doputuje.
    Što se tiče ostalog, meni je bolje da modemski poso' radi hardver, nego softver.

  5. kod nas nije dozvoljeno e sim na pripejd osim na post...onda

    Daje i MTS (+Globaltel) i A1 i Yettel eSIM uz pripejd pakete...

  6. NevisStarShine

    Niko nema ni najmanji security concern u vezi eSima?

  7. Meni je veći problem što se kod nas ne dozvoljava kloniranje sim kartica od strane operatora. Razumem da je bilo zloupotreba pre 20tak godina u doba Mobtela, gde su neki sebi dali za pravo, ali to je prošlost i želim da mi telefon zazvoni na barem dva mesta pa makar to bilo sekundarno na eSIM-u.

  8. TwistedMind

    Koja je to neverovatna prednost esim? Nemam nista protiv, znam da bi mali uredjaji poput satova imali benefit, ali ne vidim poseban benefit na telefonu.
    Sta vise, dok to ne postane jos popularnije, cak mi je i bolji obican sim. Recimo da glavni telefon crkne, slomi se ekran... sta da radim sa starim telefonom koji ne podzava esim?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi