Temperatura na Zemlji bi mogla porasti čak za 14 stepeni, CO2 ima mnogo veći uticaj nego što se ranije mislilo

Analiza sedimenata iz Tihog okeana pokazuju da bi udvostručenje atmosferskog CO2 moglo dovesti do toga da se temperatura na Zemlji podigne za čak 14 stepeni Celzijusa

Temperatura na Zemlji bi mogla porasti čak za 14 stepeni, CO2 ima mnogo veći uticaj nego što se ranije mislilo

Udvostručenje nivoa atmosferskog CO2 moglo bi uticati da se prosečna temperatura na Zemlji poveća za 7 do 14 stepeni Celzijusa (13 do 25,2 stepena Farenhajta), prema analizi sedimenata iz Tihog okeana blizu Kalifornije, koju su sproveli istraživači iz NIOZ-a i univerziteta u Utrehtu i Bristolu.

Rezultati su nedavno objavljeni u časopisu Nature Communications.

„Povećanje temperature koje smo otkrili je mnogo veće od 2,3 do 4,5 stepeni Celzijusa (4,1 do 8,1 stepena Farenhajta), koliko je do sada procenio UN-ov panel za klimatske promene, IPCC,” rekla je prva autorka, Kejtlin Vitkovski.

Jezgro bušotine staro 45 godina

Istraživači su koristili jezgro bušotine staro 45 godina, izvađeno sa dna Tihog okeana. „Shvatila sam da je ovo jezgro veoma atraktivno za istraživače, jer je dno okeana na toj lokaciji bez prisustva kiseonika već milionima godina,” rekla je profesor Jaap Sinninghe Damsté, viši naučnik u NIOZ-u.

„Zbog toga se organska materija ne razlaže tako brzo od strane mikroba i više ugljenika se očuva,” rekao je Damsté.

Jedinstvena vremenska serija

„CO2 u poslednjih 15 miliona godina nikada ranije nije bio ispitivan sa jedne lokacije,” rekla je Vitkovska. Gornjih hiljadu metara jezgra bušotine odgovara periodu od poslednjih 18 miliona godina.

Iz ovog zapisa, istraživači su uspeli da izvuku indikaciju temperature morske vode u prošlosti i pokazatelj drevnih nivoa atmosferskog CO2, koristeći novi pristup.

Izvedena temperatura

Istraživači su izveli temperaturu koristeći metodu razvijenu pre 20 godina u NIOZ-u, poznatu kao TEX86 metoda. „Ta metoda koristi specifične supstance koje su prisutne u membrani arheja, posebne klase mikroorganizama,” objašnjava Damsté.

„Arheje podešavaju hemijski sastav svoje membrane u zavisnosti od temperature vode u gornjih 200 metara okeana. Supstance iz te membrane mogu se naći kao molekularni fosili u sedimentima okeana i analizirati dan danas.”

CO2 iz hlorofila i holesterola

Istraživači su razvili novi pristup za izračunavanje nivoa atmosferskog CO2 u prošlosti koristeći hemijski sastav dve specifične supstance koje se obično nalaze u algama: hlorofil i holesterol. Ovo je prva studija koja koristi holesterol za merenje CO2 i prva studija koja koristi hlorofil za ovaj vremenski period. Da bi stvorile ove supstance, alge moraju apsorbovati CO2 iz vode i vezati ga putem fotosinteze.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Damsté: „Vrlo mali deo ugljenika na Zemlji postoji u “teškom obliku”, 13C umesto uobičajenog 12C. Alge daju jasnu prednosti u slučaju 12C. Međutim, što je niža koncentracija CO2 u vodi, to će više algi koristiti retki 13C. Tako je sadržaj 13C u ove dve supstance mera sadržaja CO2 u vodi okeana. A to se, prema zakonima rastvorljivosti, povezuje sa sadržajem CO2 u atmosferi.”

Koristeći ovu novu metodu, izgleda da je koncentracija CO2 opala sa oko 650 delova na milion, pre 15 miliona godina, na 280 neposredno pre industrijske revolucije.

Jača uzročna povezanost na relaciji CO2 – temperatura

Kada su istraživači grafički prikazali izvedene temperature i nivoe atmosferskog CO2 u poslednjih 15 miliona godina, pronašli su jaku povezanost. Prosečna temperatura pre 15 miliona godina bila je preko 18 stepeni Celzijusa (64,4 stepena Farenhajta): 4 stepena Celzijusa (7,2 stepena Farenhajta) toplije nego danas i otprilike na nivou koji UN-ov panel za klimatske promene, IPCC, predviđa za godinu 2100. u najekstremnijem scenariju.

„Dakle, ovo istraživanje nam pruža uvid u ono što nas očekuje u budućnosti ako ne preduzmemo dovoljno mera za smanjenje emisije CO2 i ne implementiramo inovacije koje bi smanjile emisije ugljen-dioksida,” rekao je Damsté. „Jasno upozorenje ovog istraživanja je: koncentracija CO2 vrlo verovatno ima jači uticaj na temperaturu nego što trenutno mislimo i uzimamo u obzir!”

Izvor SciTechDaily

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (29)
  1. Marti Misterija

    Nakazno leva, kvazi naucna, politika straha.


  2. View image at the forums

  3. jocasylver

    Drugi izvori navode 15 stepeni. Jedan stepen gore-dole ali oseti se opasno


  4. View image at the forums

    Ilustracija me podseća na avenđerse:


    View image at the forums

  5. Ma jok, nije toplije uopšte. Lupaju gluposti.

    There is no spoon. To je sve samo u našim glavama. Samo se tripujem što dva meseca nema ladne vode na slavini.

  6. hsv.stoned

    Što se inače nikada u istoriji nije dešavalo, samo 10x za mojih 37 godina života (da ne navodim leta 2006, 2010, 2014, 2018, kada su mnogi palili grejalice u junu i julu, gLoBaLno zAgReWaNje nas izgleda troluje na svake 4 godine).
    Najlakše je okriviti automobile i krave, ove prve nepotrebno pretvoriti u e-kontejnere od 2 tone (koji idu na prljavo dobijenu struju), ove druge pobiti, i eto hladne, zelene planete 🤡

  7. Masinac

    Dizel iz dvije 'iljade treće nas ubija kad ti ja kažem.

  8. hsv.stoned

    Normalno, dizeli i krave kojima su preprodavci stoke poskidali DPF-ove.

  9. DukeLander

    Ma jok, nije toplije uopšte. Lupaju gluposti.

    There is no spoon. To je sve samo u našim glavama. Samo se tripujem što dva meseca nema ladne vode na slavini.

    Proveri NASA izvestaje za aktivnosti Sunca u zadnje 4 godine, cisto reda radi...

  10. jocasylver

    Koliko ima informacija toliko i dezinformacija. Ko se za šta odluči da veruje

  11. Uopšte nije bitno u šta veruješ da podiže temperaturu ovim tempom, jedan od navedenih faktora ili svi pomalo. :) Treba se spremiti na vrućine.

  12. Kidavela

    Šta ima tu da se vjeruje ili ne vjeruje, činjenica je da nagrdismo planetu i da je sve toplije.

  13. Mi?

  14. DukeLander

    Vi?

  15. Alister

    Oni?

  16. jocasylver

    Hajde krivi su automobili. A sta je sa avio saobraćajem? Ne računa se? Nek prave avione na baterije

  17. Dusan94

    A šta je sa kravama? Metan je mnogo štetniji od ugljendioksida, samo big foods to ne želi da znate.

    Spoiler content hidden.

  18. Jako dobra analiza. Stvari su toliko jednostavne, da teško da uopšte ima materijala za diskusiju, ali danas se diskutuje o obliku zemlje, vakcinama za iskorenjene bolesti itd.

  19. tozovac

    Доста компликовано за лаика као што сам ја. Пола нисам разумео.

  20. RingeRaja

    Za razumevanje je potrebno znati par bazičnih zakona iz fizike…posebno fizike fluida.
    Inače, ko je malo dublje zagrebao u fizici, jasno mu je da se sve vrti oko entropije i entalpije.

  21. Marti Misterija

    Klima na zemlji zavisi od Sunca, njegove aktivnosti i finog plesa Zemlje oko njega. Tačka i nema dalje.
    Sve drugo je politika.

  22. nidzakv

    Samo ciklusi.

  23. tablet_fan

    Ne mozes ni na tech forumu izbeci cikluse...

  24. hsv.stoned

    Jako dobra analiza. Stvari su toliko jednostavne, da teško da uopšte ima materijala za diskusiju, ali danas se diskutuje o obliku zemlje, vakcinama za iskorenjene bolesti itd.

    Sulude teorije zavere (a takvih je najmanje 95%), i fabrikovani glasni šarlatani, uglavnom stižu iz dobro poznatih ''kuhinja'', da bi se obesmislila prava nauka, a i ''stanje na terenu''.
    Jedno je verovati nauci, a drugo slepo verovati korporativno-medijsko-agendaškoj nAuCi, iza kojih stoje ultra-korporacije, i nadnacionalne strukture. Da je danas živ, M. Milanković bi bio ismejan, proglašen za šarlatana, tEoReTiČaRA zAWEre itd, a ''eminentni'' gosti po masovnim medijima/hipsta podkastima, bi ga ismevali, dok bi sa druge strane, pomenute ''kuhinje'' akcijale da Milankovića svojataju UFO/paranormal paranojici, 5G reptiloid antivakcinaši i ostali korisni idioti ovog nakaradnog global sistema, čisto da bi ga dodatno diskreditovali.

    Ne mozes ni na tech forumu izbeci cikluse...

    Upravo zato što smo na IT forumu ima smisla držati se nauke a ne nAuKe 🤡

  25. nekro batica

    Или је циклус или главобоља - трећег нема. ;)

  26. lepi kokan

    Певац или крелац - биће добра чорба !

  27. Space Beer

    Klima na zemlji zavisi od Sunca, njegove aktivnosti i finog plesa Zemlje oko njega. Tačka i nema dalje.
    Sve drugo je politika.

    Zar nije Sunce u maksimumu bilo aktivnije pre 30-70 godina nego danas, kad je temperatura bila manja? A to da zagrejana atmosfera može da odvede planetu u tačku bez povratka najbolje znaju stanovnici Venere. Džabe im što su dalje od Merkura, i što su nekada imali mediteransku klimu. Tako da znamo šta može da se desi u najgorem slučaju i da verovatno to ne možemo sprečiti. Sreća je što to neće biti naš problem

    Da je danas živ, M. Milanković bi bio ismejan, proglašen za šarlatana, tEoReTiČaRA zAWEre itd, a ''eminentni'' gosti po masovnim medijima/hipsta podkastima, bi ga ismevali

    Je l' ima nekih naučnika danas koji ismevaju Milankovićev rad? Makar i po fejsbuku?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi