Veštačka inteligencija nam pomaže da putujemo kroz vreme

Veštačka inteligencija i njena dalja afirmacija treba da podstaknu kreativnu stranu čovečanstva, posebno AI alati sa velikim stvaralačkim potencijalom.

Veštačka inteligencija i korišćenje njenog kreativnog talenta, podrazumeva algoritme za stvaranje novih sadržaja koji liče na dela stvorena ljudskom aktivnošću. Ovaj sadržaj uključuje zvuk, programski kod, slike, tekst, animacije, simulacije i video zapise. Tehnologija je bazirana na generisanim bazama podataka sa potencijalom za stvaranje aplikacija koje obrađuju ljudski govor, VR snimke, virtuelni svet i audio zapise

Sposobnost stvaranja od strane veštačke inteligencije nije nova tehnologija. U prošlosti je korišćena za kreiranje glasovne asistencije (Siri), igara i chat botova

Kako veštačka inteligencija stimuliše kreativnost čoveka? 

Tokom proteklih nekoliko meseci korisnici interneta mogli su da upoznaju nekoliko AI alata, poput ChatGPT, Midjourney ili DALL·E 2. Svi su zasnovani na veštačkoj inteligenciji koja omogućava generisanje željenog teksta, fotografija ili audio zapisa. Društvene mreže su eksplodirale kada su internet korisnici otkrili AI alat MyHeritage, koja se u najkraćem može opisati kao svojevrsni vid putovanja kroz vreme na leđima veštačke inteligencije. Vaš mali, privatni vremeplov. 

Program za stvaranje slika koje prikazuju kako bi osoba izgledala u različitim istorijskim epohama postao je veoma popularan, a mnogi su svoje fotografije na profilu društvenih mreža zamenili onom koju je stvorila AI.  

Sa daljim razvojem veštačke inteligencije, njenim ogromnim potencijalom i širokom primenom, pojavila se zabrinutost za opstanak radnih mesta u kreativnim industrijama, jer pametno korišćenje AI alata nadmašuje efikasnost i kreativnost čoveka. 

Tim kompanije Intel pod nazivom Trusted Media radi na kreiranju AI aplikacija koje bi unapredile život ljudi, smanjile potencijalnu štetu i intuitivnom upotrebom poboljšale postojeće alate. 

Moć stvaralačke veštačke inteligencije raste iz godine u godinu, pa se povećava verovatnoća nastanka potencijalnih problema i ugrožavanja bezbednosti IT korisnika. Postoje programi zasnovani na AI koji mogu lažno predstaviti ljude. Intel ima strategiju kojom se bori protiv ovakvih alata, a ona se odvija u dva pravca.

Razvoj AI alata uz poštovanje etičkih principa 

Prvi je omogućen algoritmima za otkrivanje lažiranja pomoću FakeCatcher tehnologije. Softver otkriva lažne video zapise sa uspešnošću od 96 odsto i tako pomaže korisnicima da razlikuju lažni od verodostojnog sadržaja u realnom vremenu. Drugi pravac uključuje generator ljudskog lika na principu slagalice. Za razliku od programa koji kombinuju fotografije stvarnih osoba, generator spaja različite regije lica (nos osobe A, usta osobe B i oči osobe C), ne bi li stvorio novo lice, kakvog nema u bazi podataka. 

Cilj upotrebe stvaralačke moći veštačke inteligencije, jeste lakši život ljudi. Vođeni ovom vizijom, stručnjaci kompanije Intel osmislili su tehnologiju za stvaranje audio zapisa i kako biolakšali komunikaciju osoba sa poremećajem u govoru. Tehnologija je implementirana u projektu pod nazivom „I Will Always Be Me“, a realizovan je u saradnji sa kompanijama Dell, Rolls-Roys i Udruženjem pacijenata sa bolestima motorike. Interaktivna web stranica omogućava osobama sa govornim poteškoćama da snime glas koji se kasnije emituje na govornom uređaju. 

Trusted Media koristi sposobnost veštačke inteligencije da stvori nešto novo, kako bi kreirala realistična 3D iskustva. Simulator urbane vožnje CARLA je otvorenog koda, stvoren za podršku obuke vozača i validaciju sistema autonomne vožnje. Scene koje na ekranima okružuju korisnike verodostojno prikazuju situacije u saobraćaju. Generativni AI pristup olakšava stvaranje 3D efekata i renderovanje, štedeći sate i sate rada kreativnog tima. 

U sve široj upotrebi i razvoju veštačke inteligencije, od odlučujućeg značaja je da prepoznamo važnost etičkih i društvenih uticaja koje nastaju razvojem AI. Ključni cilj ovog procesa jeste da u središnjoj poziciji njene evolucije – ostane čovek. Proces podrazumeva uspostavljanje razvojnih timova za smanjenje predrasuda, unapređenje AI modela koji slede etičke principe, procenu rezultata sa tehničkog aspekta i saradnju sa partnerima radi ublažavanja štete koja može nastati upotrebom veštačke inteligencije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi