Veštačka inteligencija se ne zaustavlja – sada može i da kopira vaš rukopis

Nakon mogućnosti da oponaša ljudske glasove, što je napravilo zbrku sa autorskim pravima muzičara, veštačka inteligencija sada može i da kopira tuđi rukopis

Veštačka inteligencija se ne zaustavlja – sada može i da kopira vaš rukopis

Iz Abu Dabija sa Univerziteta Muhamed Bin Zajed stižu vesti o razvoju novog AI alata koji kao veštačka inteligencija može veoma verno da imitira rukopis pojedinaca. Istraživači tvrde da su razvili napredni AI model, kome je bilo potrebno samo nekoliko pasusa teksta da bi mogao da oponaša ljudski rukopis.

Osobe nisu mogle da razlikuju kopirani rukopis od stvarnog, i bilo je zadovoljstvo videti takvu vrstu validacije performansi“, ističe istraživač Salman Kan u saopštenju za medije.

Veštačka inteligencija se do sada pokazala relativno sposobnom u kopiranju glasova i stvaranju slika na osnovu zadatih parametara. Očito da je se ona tu ne zaustavlja, pa je tako na red stigao i rukopis. Trenutno se ovaj model uglavnom fokusira na kopiranje engleskog rukopisa i još uvek nije dostupan javnosti, a istraživačima je nedavno odobren patent za ovaj alat.

Istraživački tim takođe priznaje da je potencijal za falsifikovanje i druge zlonamerne svrhe veoma realan. To je upravo ono što se desilo sa imitacijom ljudskih glasova, što je ubrzo po lansiranju napravilo pravne probleme sa glumcima i muzičarima u vezi sa autorskim pravima širom sveta.

Veoma smo oprezni zbog toga jer bi ovaj alat lako mogao biti zloupotrebljen“, tvrde istraživači. Oni dodaju da rukopis predstavlja identitet osobe i da zbog toga oni pažljivo razmišljaju o mogućnostima alata koji su napravili pre nego što ga zvanično puste u upotrebu.

Kako bi to sprečili, oni za Bloomberg tvrde da će raditi na novim alatima za sprečavanje falsifikovanja rukopisa, a da je njihova veštačka inteligencija koristan alat jer bi mogla da se koristi i za tumačenje nečitkog rukopisa. Ovo bi posebno moglo da se primeni na lekare širom sveta, koje prati glas o ružnom i nečitkom rukopisu.

Očigledno je da se veštačka inteligencija neće zaustaviti ni ovde, a ovakvo brzo napredovanje može doneti nove probleme u svetu, a svaka sličnost sa scenarijom iz filma Terminator, nije baš nerealna.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi