Veštački list kao alternativa za automobilsko gorivo

Naučnici su napravili “veštački list” koji koristi sunčevu svetlost za pokretanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem, što je idealno rešenje za automobile

Veštački list kao alternativa za automobilsko gorivo

Veštački list koji su napravili naučnici sa Kembridža preko sunčeve svetlosti pretvara vodu i ugljen-dioksid u etanol i propanol, što bi moglo da pokreće automobile u budućnosti, prenosi TheNextWeb.

Ovaj obnovljivi izvor energije mogao bi da posluži kao gorivo za automobile tako što direktno može pokretati motor sa unutrašnjim sagorevanjem bez ikakvih dodatnih modifikacija. Na ovaj način se potencijalno dobija alternativa za fosilna goriva sa niskim CO2 emisijama.

Istraživači kažu da, za razliku od fosilnih goriva, ovo gorivo proizvodi nultu emisiju ugljenika i u potpunosti je obnovljivo.

Kako radi veštački list?

Naučnici su list napravili od više elemenata u koje spadaju bakar, staklo, srebro i grafit. On sadrži komponente sa katalizatorima koje apsorbuju svetlost, slično kao što molekuli iz pravih biljaka upijaju sunčevu svetlost.

Katalizator koji veštačkom listu omogućava ovu funkciju je sličan hlorofilu iz biljaka, a napravljen je od bakra i paladijuma. Kada se sunčeva svetlost pojavi na njemu, on pretvara ugljen-dioksid u etanol i propanol, a vodu u kiseonik.

Godinama unazad naučnici su pokušavali da iskoriste proces fotosinteze za proizvodnju održivih goriva, ali su uspevali da naprave samo jednostavne hemikalije – singas, odnosno mešavinu vodonika i ugljen-monoksida koji se koristi za proizvodnju goriva, nekih farmaceutskih proizvoda i đubriva.

Ovo je prvi put u istoriji da su istraživači uspeli da naprave složene hemikalije koristeći samo sunčevu svetlost. Ranije je bilo uspešnih pokušaja proizvodnje sličnih hemikalija ali uz pomoć električne energije.

Iako je izum i dalje u laboratorijskim razmerama, naučni tim tvrdi da je to važan korak ka napuštanju fosilnih goriva. Naučnici trenutno rade na poboljšanju izuma kako bi njihov list još bolje apsorbovao svetlost i napravio veću količinu goriva.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi