Ako imate neaktivni Google nalog koji želite da zadržite, prijavite se u njega do 1. decembra kako ga kompanija ne bi obrisala

Do 1. decembra trebalo bi da se prijavite u svoj neaktivni Google nalog ukoliko iz nekog razloga želite da ga zadržite, kako vam ga kompanija ne bi obrisala

Ako imate neaktivni Google nalog koji želite da zadržite, prijavite se u njega do 1. decembra kako ga kompanija ne bi obrisala

Fotografije ili možda bitne beleške za koje mislite da su na sigurnom jer ste ih postavili na svoj Google nalog koji ne posećujete baš često, od 1. decembra možda više ne budu tamo, jer kompanija počinje najavljenu kampanju brisanja neaktivnih naloga. Tako bi vaš neaktivni Google nalog zajedno sa uspomenama koje tamo čuvate mogao jednostavno da nestane. Srećom, to možete sprečiti obavljanjem osnovnih aktivnosti na nalogu.

Ako vam je Google nalog sa razlogom neaktivan i tamo ne skladištite ništa bitno, onda nema razloga za brigu. Međutim, ukoliko ipak želite da ga zadržite, bilo bi pametno da se u narednih 18 dana u njega prijavite i obavite neke osnovne radnje kao što je slanje mejla ili gledanje YouTube snimka kako biste sprečili kompaniju da vam nalog nestane, piše na njenom sajtu.

Tehnološki gigant je akciju najavio još u maju ove godine, a tokom leta je počeo da podseća korisnike i slanjem pojedinačnih mejlova upozorenja nalozima koji su povezani sa onim koji podleže uslovima za brisanje, ukoliko, oni, naravno postoje.

Kompanija je odlučila da napravi čistku korisničkih imena i obriše naloge koji su neaktivni, a u njih podrazumeva starije naloge koji nisu imali aktivnost dve i više godina. Stariji nalozi, a posebno oni sa slabim lozinkama, takođe su i izloženi riziku od hakovanja, krađe identiteta i fišing prevara. Uz to, za njih je manje verovatno da koriste dodatne mere bezbednosti kao što je dvofaktorska autentifikacija, a akcija bi osim oslobađanja korisničkih imena trebalo da uštedi kompaniji eksabajt ili čak dva kada je u pitanju prostor za skladištenje podataka koji nudi.

S tim u skladu, ukoliko na nalogu u koji niste ulazili dve godine, čuvate bitne fotografije, informacije ili mejlove razmenjene sa dragim osobama, i do pomenutog datuma ne uradite ništa povodom ponovne aktivnosti, izgubićete pristup svim ovim podacima. To, osim Gmail platforme, znači i nestanak Google Drive, YouTube i drugih povezanih servisa.

Dalje, to za posledicu može imati i gubitak drugih naloga, na primer onih na društvenim mrežama, za koje ste kao korisničko postavili i-mejl adresu naloga koji je sad okarakterisan kao neaktivan. Trenutno, brisanje se za sada odnosi samo na lične naloge, ne i na one poslovne. Te, ukoliko vam je ovo zaista bitno, možda ne bi bilo loše da obavite bilo koju od osnovnih aktivnosti na nalogu što pre, kako u narednih 18 dana ne biste zaboravili na to.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi