Google briše neaktivne naloge ako ih niste koristili dve godine

Iako Google briše neaktivne naloge zbog bezbednosnih razloga, iz kompanije kažu da ćete prvo dobiti nekoliko mejlova kojima možete da sprečite ceo proces

Google briše neaktivne naloge ako ih niste koristili dve godine

Ako ste mislili da je vaš Google nalog u vašem vlasništvu doveka, najnoviji Google Blog post će vam promeniti mišljenje. Naime, matična kompanija je objavila novu politiku brisanja neaktivnih Google naloga. Prema njoj, novi rok po kojem Google briše neaktivne naloge je dve godine. To znači da ako vaš nalog nije imao nikakve aktivnosti u tom periodu, Google će zauvek izbrisati vaše podatke.

Kompanija ovo predstavlja kao način da spreči spam. U blog postu se kaže da većina nekorišćenih naloga nema dvofaktorsku autentifikaciju, a kada budu kompromitovani, postaju idealni za spam i krađu identiteta. Brisanje starih naloga i oslobađanje skladišnog prostora verovatno je dobar način da se smanje troškovi, na čemu Google aktivno radi u poslednje vreme.

Google smernice za neaktivne naloge primenjuju se samo na individualne naloge. Ako imate poslovni račun i plaćate mesečnu naknadu, Google vam neće obrisati neaktivni nalog.

Prijavite se ili uključite Android telefon jednom u dve godine i nalog vam je bezbedan

Kompanija takođe navodi da je najjednostavniji način da održite Google nalog aktivnim – da se prijavite na njega najmanje jednom u 2 godine. To je sve što je potrebno da biste bili aktivni. Google takođe navodi nekoliko primera „aktivnosti“ ako ste već prijavljeni:

  • Čitanje ili slanje e-pošte
  • Korišćenje Google Drive
  • Gledanje YouTube videa
  • Preuzimanje aplikacije preko Google Play prodavnice
  • Korišćenje Google pretrage
  • Prijavljivanje sa Google nalogom na neku aplikaciju ili servis

Druga „neaktivna“ dokumentacija u Google sistemu podrške navodi „Android čekiranja“ kao održiv oblik aktivnosti. Dakle, teoretski bi uključivanje Android telefona bilo dovoljno da vaš nalog ostane aktivan zauvek. Takođe se navodi da se plaćanje pretplate na Google One računa kao „aktivnost“.

Zanimljivo je da izgleda da Google Photos imaju svoje potpuno odvojene metrike „aktivnosti“ koje mogu dovesti do brisanja samo vaših fotografija. Google Photos zahtevaju posetu aplikaciji ili veb-sajtu Google Photos ili otpremanje fotografije svake dve godine kao znak aktivnosti.

Nije hitno – još uvek

Ako spadate u kategoriju korisnika koji imaju neaktivne naloge, ne morate još uvek da brinete, jer se oni neće odmah brisati. Veliko čišćenje Google naloga je zvanično zakazana za decembar 2023.

Takođe Google navodi da vam neće tek tako obrisati nalog, već da će poslati „više obaveštenja tokom meseci koji prethode brisanju, i na adresu e-mail naloga i na adresu za oporavak e-pošta (ako je postavljena)“.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi