Android 15 će imati znatno poboljšan desktop mod sa boljim upravljanjem prozorima 

Android 15 se očekuje da će biti lansiran zajedno sa Pixel 9 u avgustu i jedno od važnijih poboljšanja jeste vidno unapređen rad u desktop modu sa boljim upravljanjem rada u prozorima

Android 15 će imati znatno poboljšan desktop mod sa boljim upravljanjem prozorima 

Google je na putu da lansira Android 15 što će se desiti nešto kasnije ove godine, sa unapređenom sigurnošću uređaja, poboljšanom optimizacijom kamere i dodatnim AI mogućnostima. Ažuriranje će takođe uključiti poboljšan rad u desktop modu, čineći korišćenje pametnog telefona kao zamenu za računar, lakšim kada je povezan na eksterni monitor.

Android već ima osnovni desktop mod koji je uveden kao deo Android 10 verzije iz 2019. godine. Međutim, iskustvo rada nije najbolje jer u suštini nije namenjeno krajnjim korisnicima. Umesto toga, namenjeno je programerima kako bi im pomoglo da testiraju kako njihove aplikacije mogu da se ponašaju u scenarijima rada sa više ekrana. Zapravo, funkcija ostaje skrivena od javnosti i može se omogućiti samo iz Developer Options.

Android 15 stiže sa poboljšanim desktop radnim režimom

Očekuje se da će se to promeniti sa dolaskom Android 15 OS-a, jer Google planira da doda podršku za punopravni desktop mod. Kao deo priprema za dodavanje nove funkcionalnosti u Android, Google je nedavno uveo podršku za DisplayPort na Pixel 8 i Pixel 8 Pro telefonima, omogućujući korisnicima lako povezivanje pametnih telefona sa eksternim monitorima. Prema Android Authority, kompanija takođe polira iskustvo sa više prozora u Androidu kako bi poboljšala desktop iskustvo za korisnike.

Dok je novi desktop mod trenutno skriven iza nekoliko zastavica, a kako bi se sprečilo korisnicima da mu pristupe pre zvaničnog najavljivanja, jedan od korisnika je uspeo da omogući ovu funkciju na svom uređaju. Otkrio je da, iako promene čine desktop iskustvo mnogo boljim, još uvek ima “dug put razvoja i poliranja pre nego što može da se meri sa postojećim desktop operativnim sistemima.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Nedostatak mehanizma robusnog pokretanja desktop režima, nedostupnost većine prečica na tastaturi koje se koriste za upravljanje prozorima i nedostatak podrške za „drag-and-drop“ funkcije unutar većine aplikacija, znače da je obnovljeni desktop mod u Androidu daleko od gotovog proizvoda, barem u ovom predizdanju Androida 15 verzije. Da li će konačni proizvod ispraviti ove nedostatke i ponuditi pravo računarstvo iskustvo, ostaje da se vidi?

Iako je Google bio spor u ponudi pravog desktop iskustva u Android operativnom sistemu, neki proizvođači pametnih telefona poput Samsunga i Motorole, već godinama nude svoja desktop iskustva sa svojim Android uređajima. Samsungov DeX desktop mod je prvi put uveden sa Galaxy S8 2017. godine, dok Motorola nudi iskustvo preslikavanja ekrana nazvano “Ready For” (nedavno preimenovano u “Smart Connect”) u nekim od svojih telefona.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi