Anthropic: AI model Claude 3 ima gotovo ljudske sposobnosti i jači je nego GPT-4

Kompanija Anthropic tvrdi da njen novi AI model Claude 3 koji dolazi u tri četbot verzije veštačke inteligencije, pobeđuje GPT-4 i ima skoro ljudske sposobnosti

Anthropic: AI model Claude 3 ima gotovo ljudske sposobnosti i jači je nego GPT-4

Kompanija Anthropic, koju su osnovali bivši zaposleni startap firme za veštačku inteligenciju OpenAI, tvrdi da njen novi AI model Claude 3 nadmašuje ChatGPT bota zasnovanom na GPT-4 modelu pomenutog startapa, kao i Google Gemini na nekoliko ključnih industrijskih testova. Osim toga, Anthropic tvrdi da je njen veliki jezički model (LLM) čak postigao „gotovo ljudske sposobnosti” u nekim zadacima.

Postoje tri nove verzije pod okriljem Claude 3 modela, uključujući Haiku, Sonnet i Opus. Sonnet pokreće četbota Claude.ai koji je besplatno dostupan uz prijavu e-poštom. S druge strane, Opus je najveći i najmoćniji LLM i biće dostupan s pretplatom od 20 dolara mesečno putem usluge „Claude Pro“. Ovaj verzija ima multimodalne sposobnosti, što znači da može da radi sa tekstualnim i slikovnim upitima, za razliku od prethodnih verzija.

Opus i Sonnet modeli dostupni su za upotrebu preko Claude.ai i kroz Claude API u 159 zemalja, među kojima je i Srbija, piše na sajtu kompanije. Kada je u pitanju Haiku verzija, ona i dalje nije objavljena, a Anthropic kaže da će biti dostupna „uskoro“.

Svi modeli Claude 3 „mogu da pokreću ćaskanje sa korisnicima uživo, i automatski dovršavaju zadatke ekstrakcije podataka gde odgovori moraju da budu dostupni odmah i u stvarnom vremenu“, ističe kompanija. Osim što obećava „gotovo trenutne rezultate“, njeni modeli navodno mogu da obrađuju duže i upite sa više koraka uz povećanu preciznost.

Opus je pokazao bolje rezultate u razmišljanju na nivou studenta odnosno diplomca nego GPT-4 model kompanije OpenAI, postigavši 14,7 posto bolji rezultat na tom testu od njega. Takođe je pobedio ChatGPT bota u zadacima koji uključuju matematiku, kodiranje, razmišljanje i znanje.

Novi AI model nadmašio je i prethodne Claude verzije.

Za većinu radnih opterećenja, Sonnet je dva puta brži od Claude 2 i Claude 2.1 verzija s većim nivoom inteligencije. Izvrsno se snalazi u zadacima koji zahtevaju brze odgovore, poput traženja informacija ili automatizacije prodaje. Opus pruža slične brzine kao Claude 2 i 2.1 modeli, ali s mnogo većim nivoima inteligencije“, ističe Anthropic.

U međuvremenu, Haiku, najmanja verzija Claude 3, „najbrži je i najekonomičniji model na tržištu“. U tu svrhu, ova veštačka inteligencija sposobna je da pročita zahtevan istraživački rad s grafikonima i dijagramima za manje od tri sekunde.

Novi AI model Claude 3 takođe može da obradi širok spektar vizualnih formata, uključujući fotografije, grafikone, dijagrame i tehničke dijagrame, pomažući preduzećima koja koriste PDF, dijagrame ili prezentacijske slajdove. Uz to, manje je verovatno da će modeli da odbiju da odgovore na sadržaje koji se graniče sa „zaštitnim ogradama“ zahvaljujući nijansiranijem razumevanju zahteva, pri čemu će oni i dalje da prepoznaju „stvarnu štetu“.

Anthropic objašnjava da je Claude AI vođen sa 10 tajnih temeljnih stubova „pravednosti“. AI model Claude 3 je treniran kako na internim, odnosno podacima koji nisu javno dostupni, tako i na javno dostupnim podacima, koristeći hardver kompanija Amazon Web Services i Google Cloud. U tom svetlu treba spomenuti i da je Amazon nedavno uložio 4 milijarde dolara u Anthropic, dok je Google to uradio početkom prošle godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi