ChatGPT dobija unapređenje mogućnosti i sada će pamtiti vaše prethodne razgovore

OpenAI nadograđuje ChatGPT dodatnom memorijom – AI četbot će pamtiti informacije iz vaših prethodnih razgovora i moći će da ih koristi u budućim konverzacijama

ChatGPT dobija unapređenje mogućnosti i sada će pamtiti vaše prethodne razgovore

Jedan od većih nedostataka razgovora sa AI ChatGPT botom je, u stvari, reset svih informacija iz prethodnih razgovora, on se neće setiti ko ste vi ili šta ste ga pitali ranije, ali to će se ubuduće promeniti. Pomenuti dizajn je kreiran iz razloga privatnosti korisnika, ali to je sve vreme sprečavalo tehnološki napredak pravog digitalnog asistenta, koji vas poznaje dovoljno dobro da može zaista da vam pomaže. OpenAI zato najavljuje inovaciju koja će promeniti način interakcije sa ChatGPT botom, uvođenjem memorije posebno dizajnirane samo za njega.

Ona će mu omogućiti da zapamti važne lične detalje iz prethodnih konverzacija i primeni ih u kontekst trenutnog upita. To zapravo funkcioniše na sledeći način: na primer, možete mu saopštiti da je neki vaš član porodice alergičan na jagode, i on će to zapamtiti. U nekom sledećem upitu, recimo o receptu za kolače koji sadrže voće, on bi trebalo da vas upozori na alergiju člana porodice koji je ima i da taj recept nije poželjan za spremanje kada je on u pitanju.

Osim toga, sistem će vremenom prikupljati informacije i skladištiti podatke dok obavljate upite. Cilj je da četbot postane inteligentniji i da bude više prilagođen vašim potrebama. OpenAI planira da primeni ovu memorijsku funkciju na različite GPT modele. OpenAI daje nam opciju Books GPT kao primer iz „GPT prodavnice“ prilagođenih AI modela, gde će bot zapamtiti koje ste knjige pročitali i koje žanrove preferirate.

Iako ovo nekima može probuditi skeptičnost, istina je da se nova funkcija ipak ne razlikuje mnogo od načina na koji internet već ne funkcioniše. Aplikacije čuvaju lične podatke, kao i veb sajtovi i društvene mreže. Ovi podaci se potom koriste za kreiranje jedinstvenog korisničkog profila, koji se dalje koristi za razvoj personalizovanih algoritama, putem kojih vas razne kompanije „bombarduju“ ciljanim reklamama.

U ovom slučaju je, međutim, važno napomenuti da će korisnici, kako tvrdi kompanija, imati punu kontrolu nad ChatGPT memorijom, a sistem će automatski biti obučen da ne pamti osetljive informacije, kao što su zdravstveni, finansijski podaci i slično. Kompanija kaže da jednostavno možete reći botu da zaboravi nešto, a on će to navodno i učiniti. U aplikaciji je i kartica (tab) „Manage Memory“ (Upravljanje memorijom) za još detaljnija podešavanja.

Ove funkcije su trenutno u beta verziji i dostupne su ograničenom broju besplatnih i Plus korisnika ChatGPT-a.

Cela ova priča u koju je uključena veštačka inteligencija, njena memorija i pamćenje vaših podataka od strane virtuelnog pomagača može zvučati veoma sumnjivo i, kod verovatno nemalog broja ljudi izazvati određenu dozu rezerve. U svakom slučaju, ako vas u bilo kom segmetu izneveri, jednostavno isključite funkciju u potpunosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi