Apple Intelligence je više proizvod pustih želja nego realnost

Apple Intelligence obećava, ali ostaje više koncept nego realnost, dok se Apple bori da sustigne konkurenciju na polju generativne AI.

Apple Intelligence je više proizvod pustih želja nego realnost

U poslednjih nekoliko godina svi pričaju o generativnoj veštačkoj inteligenciji. Ne samo da pričaju, već mnogi i deluju u vezi sa tim. Mnogi korisnici su počeli da se pitaju kada će Apple učiniti nešto po tom pitanju. Na WWDC 2024 u junu, kompanija je najavila Apple Intelligence. Do sada, Apple Intelligence je ostao više koncept nego stvarnost. Evo zašto.

Do sada ste verovatno upoznati sa Apple Intelligence-om. To je skup alata zasnovanih na AI tehnologiji koje je napravio Apple. Uključuje funkcije poput alata za pisanje u svrhu provere i ispravke, te prepravljanje teksta, sažimanja članaka, emailova i obaveštenja, Genmoji, pa čak i aplikaciju za generisanje ilustracija.

Apple Intelligence rekapitulacija

Apple je takođe obećao potpuno novu Siri, koju će pokretati Apple Intelligence. Ova verzija Siri asistenta bi trebalo da bude mnogo pametnija, prirodnija, brža i pouzdanija. Kompanija je takođe prikazala kako će nova Siri moći da se integriše sa aplikacijama, tako da korisnici mogu zatražiti od asistenta da primeni filter na određenu fotografiju.

Kada smo sve ovo čuli tokom prezentacije, bili smo zaista uzbuđeni. Ipak, bilo je pomalo razočaravajuće pratiti kako svi konkurenti lansiraju generativne AI alate, dok Apple nije pokazao ništa drugo do pustog obećanja. Od uvoda na WWDC 2024 Apple Intelligence bio i ostao samo koncept i pusta želja ljubitelja proizvoda kompanije iz Kupertina.

Prve beta verzije iOS-a 18 nisu donele apsolutno nikakve Apple Intelligence funkcije, a Apple se nije čak ni udostojio najave kada će one uopšte postati dostupne. Pre nekoliko nedelja, kompanija je potvrdila da Apple Intelligence neće biti spreman za septembarsko izdanje iOS 18.0 verzije operativnog sistema. Stoga je uvela novu beta verziju iOS 18.1 sa Apple Intelligence-om. Sa ograničenjima.

Neka ograničenja su već bila očekivana. Apple je u junu rekao da će Apple Intelligence biti isprva dostupan samo na američkom-engleskom jeziku (što je razočaravajuće, ali o tome ćemo kasnije). Ali kada je beta postala dostupna programerima, shvatili smo da gotovo ništa što je najavljeno u junu ne funkcioniše u trenutnim beta verzijama.

Trenutno, ako koristite iOS 18.1 beta sa Apple Intelligence-om, sve što možete uraditi je prepravljanje tekstova i sažimanje članaka ili obaveštenja. Postoje neka poboljšanja u aplikaciji Photos i Siri ima novu animaciju, kao i bolje razumevanje kontekstualnih zahteva.

Ali velika obećanja za Apple Intelligence ostaju samo pusta želja. Još uvek ne možemo isprobati stvari poput Genmoji-a, Image Playgrounds-a, brisanja objekata sa fotografija, novu Siri sa generativnom AI ili integraciju sa ChatGPT-om. Sve što znamo je da će ove funkcije biti dostupne “tokom sledeće godine.”

Apple Intelligence će imati problema da sustigne konkurenciju

Govori se o beta softveru. Ali poenta je da Apple zaostaje za svojim konkurentima. I u tom pogledu, rekli bismo, previše zaostaje. Ono što OpenAI radi sa ChatGPT-om je impresivno (i Apple to priznaje). Google je takođe najavio neke zaista nove funkcije za svog Gemini AI asistenta i one se već danas uvode korisnicima.

Konkurencija napreduje iz dana u dan i neprestano uvode nove funkcije, dok sa druge strane se sve više stiče utisak, kako se Apple bori svim snagama da uvede ono što ostatak industrije nudi već najmanje godinu dana.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Jedna stvar koja nas je zaista zapanjila, gledajući poslednje Samsung i Google događaje je kako naglašavaju da njihove generativne AI funkcije već rade u mnogim zemljama i regionima. Očekuje se da će Apple Intelligence ostati dostupan samo u SAD-u do sledeće godine.

Dok će Apple Intelligence biti delimično dostupan korisnicima do kraja ove godine, konkurenti će do tada imati još više funkcija i podrške za još više jezika. A to puno govori o Apple-u u poslednjih nekoliko godina.

Neki bi mogli potegnuti argument kako je Apple čekao toliko dugo da bi uradio nešto bolje ili da bi to uradio kako treba. I dok su stvari poput Apple-ovog Private Cloud Compute-a sigurno impresivne, percepcija krajnjeg korisnika je da Apple Intelligence ne radi ništa što drugi AI-ovi već ne mogu.

Zaista se nadamo da će Apple Intelligence postati bolji i da će raditi na više jezika i to što je pre moguće. Međutim, s obzirom na to kako je Apple do sada delovao, kratkoročna budućnost Apple Intelligence-a, ne izgleda previše obećavajuće, piše 9to5Mac.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. lepi kokan

    с опроштењем, - Кад нема праве, добра је и вештачка .

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi