AutoCAD i Maya dobili podršku za Apple M1 i M2

Autodesk nikada nije našao za shodno da objasni korisnicima zašto mu je trebalo ovoliko vremena da ugradi AutoCAD i Maya podršku za Apple M1 i M2 procesore

AutoCAD i Maya dobili podršku za Apple M1 i M2

Prošlo je dve godine i četiri meseca od izlaska prvih Apple M1 procesora, kojim je kompanija iz Kupertina presekla pupčanu vrpcu zavisnosti od proizvoda kompanije Intel. Isto toliko vremena je trebalo softverskoj kući Autodesk poznatoj korisnicima i profesionalcima po AutoCAD i Maya programima, da u njih ugradi orginalnu podršku za rad na Apple M1 i M2 arhitekturi. Dakle, od sada pokretanje ovih programa ne zahteva prevodilac instrukcija, a što u praksi znači bolje performanse.

AutoCAD za Mac u 2024 verziji je najavljen u blogu postavljenom na Autodesk internet stranici 28. marta između ostalih poboljšanja koje donosi najnovije ažuriranje ove popularne aplikacije. Pored ostalog, donosi novi paket automatizovanih alata što olakšava radni proces. Ipak, obaveštenje da “AutoCAD za Mac 2024 i AutoCAD LT za Mac 2024, po prvi put do sada dobijaju u startu podršku i optimizaciju za rad na procesorima sa Intel i Apple mikroarhitekturom koja obuhvata M1 i M2 procesore kao i sve ostale verzije čipova iz Apple M-serije”, je udarna i svakako najvažnija vest, prenosi arstechnica.

AutoCAD i Maya od sada rade duplo brže na Apple M1 i M2

Autodesk u ovom obaveštenju, tvrdi da će se nejgovi programi osloboditi potrebe rada sa Rosseta prevodiocem i da će bazno ugrađena optimizacija u AutoCAD softveru rezultirati boljim performansama i ubraznjem koje će biti 2x bolje u poređenju sa prethodnom, AutoCAD 2023 verzijom.

AutoCAD je praktično industrijski standard za softver u oblasti arhitekture, gradskog planiranja i industrijskog dizajna.

Samo dan nakon objave o AutoCAD verziji za Mac, Autodesk je objavio da je i drugi popularni program Maya u 2024 verziji, dobio optimizaciju za originalni Apple silicijum. Ovaj softver se naširoko koristi za 3D modeliranje i to mahom u industriji igara, filmskoj produkciji i za potrebe izrade vizuelnih efekata.

Za razliku od većine drugih proizvođača profesionalnog softvera u ovom delu industrije, poput kompanija Adobe i Unity, Autodesk-ovi napori u cilju podrške i optimizacije softvera za Apple arhitekturu su trajali čitave dve godine. Konkurencija je to uradila mnogo ranije. Čak je i Blender kao najveći Maya konkurent, iako potpuno besplatan, mnogo ranije dobio optimizaciju za Apple M-seriju procesora.

Prethodne verzije AutoCAD i Maya softvera su bile optimizovane isključivo za Intel procesore i koristile su Rosseta prevodilac instrukcija što je razumljivo, jako frustriralo veliki broj korisnika ovih programa koji su koristili Mac hardver. Za proteklih par godina Autodesk nije našao ni jednom za shodno da objasni svojim korisnicima zašto toliko kasni sa prilagođavanjem za Apple M arhitekturu.

Sa tim je na radost svih, konačno završeno. Od sada možemo preuzeti Maya 2024 i to bez ikakvih dodatnih trškova, ako posedujete licencu za prethodnu verziju. Uz to je zvanično potvrđeno da bez problema pomenuti Autodesk softver radi na MacBook Pro verziji sa M2 Max procesorom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi