Četiri razloga zbog kojih je Android bolji izbor nego iOS

Borba za koju deluje da nema kraja se nastavlja, a u nastavku možete da pročitate četiri razloga zbog kojih bi Android telefon bio bolji izbor nego iOS

Četiri razloga zbog kojih je Android bolji izbor nego iOS

Dok je 2007. godine Stiv Džobs predstavljao prvi iPhone sa operativnim sistemom iPhone OS 1, na drugoj strani razvijao se i suparnički telefon sa Android operativnim sistemom. Iste godine je tada malo poznata startap kompanija Android Inc. završila u vlasništvu kompanije Google, čime su postavljeni temelji za rivalstvo koje i posle 17 godina i dalje traje. Prvi telefon sa Android operativnim sistemom je izašao godinu dana kasnije pod nazvom HTC Dream, a vremenom su ovaj, i OS za iPhone, koji je kasnije preimenovan u iOS, kako se zove i danas, definisali eru pametnih telefona. U nastavku teksta možete da pronađete četiri razloga zbog kojih mnogi misle da je Android bolji izbor nego suparnički Apple softver.

Iako su lansirani otprilike u isto vreme i zajedno su definisali razvoj pametnih telefona, razlike između dva takmaca postojale su još tada, a svet je sve više postajao polarizovan u ovom aspketu. Android je osmišljen kao plartforma za novu vrstu mobilnog iskustva – otvorena, fleksibilna i dostupna. Za razliku od iOS softvera, dizajniranog isključivo za Apple uređaje, Android je izgrađen da bude operativni sistem za mase. Google je želeo da stvori platformu koju proizvođači mogu prilagoditi svojim specifičnim uređajima, podstičući raznolikost i inovacije unutar Android ekosistema.

Na drugoj strani inicijalno iPhone lansiranje nije naišlo na trenutno univerzalno oduševljenje publike. Zatvoreni sistem, ograničena prodavnica aplikacija i nedostatak osnovnih funkcija kao što su kopiranje i lepljenje (copy-paste) bile su glavne tačke kritike. Android telefoni su paralelno počeli da se pojavljuju na tržištu, nudeći širi spektar opcija hardvera i uopšteno prilagodljivije iskustvo, a bili su često i pristupačniji.

Ipak, Apple je nastavio da usavršava svoj iOS i u narednim godinama usledila je brza eskalacija rata mobilnih operativnih sistema, pri čemu je tvorac iPhone telefona uvodio funkcije kao što je App Store koji je postao dobra stvar za programere i ujedno temelj uspeha ovog tipa telefona. Android je i dalje bio foksurian na prilagodljivost i otvorenost, a njegovi korisnici su mogli da personalizuju svoje početne ekrane, instaliraju aplikacija sa Play prodavnice i da koriste funkcije kao što je proširenje kapaciteta memorije, koju iPhone nije imao.

Vremenom su se prednosti i mane, kako jednog, tako i drugog menjale, a u nastavku su četiri razloga zbog Android deluje kao bolji izbor nego iOS, a izvdojio ih je portal GizChina.

Četiri razloga zbog kojih Android prednjači u odnosu na iOS

  1. Sloboda prilagođavanja: Android nudi veću fleksibilnost s početnim ekranom, ekranom za zaključavanje i ikonama aplikacija. Možete čak potpuno promeniti interfejs koristeći alate kao što su Nova Launcher i drugi. I dok je Apple pravio korake u ovoj oblasti, opcije prilagođavanja na iPhone telefonima nisu tako opsežne niti jednostavne za upotrebu.
  2. Lak pristup Android aplikacijama: mnogi korisnici smatraju da je Google set aplikacija privlačniji nego one koje nudi Apple, sa naravno nekoliko izuzetaka. Međutim, kada uporedimo Gmail i Apple Mail, Google Docs i Pages, Google Maps i Apple Maps, te Google Photos i Apple Photos, Google često bude poželjniji izbor. No, ne treba zaboraviti da ima mnogo onih koji cene iPhone aplikaciju Apple Music. Uz to, Google aplikacije su dostupne na različitim platformama. Ukoliko neko hoće da pusti film preko Google servisa, može da očekuje da će ga bez problema reprodukovati na skoro svakom uređaju. Na drugoj strani, navođenje Apple Tv-a na Android zna da bude prilično izazovno. Zato, za one koji koriste i Apple i druge uređaje, odabir Google aplikacija, koje su po automatizmu one za Android, može značajno da im pojednostavni funkcionisanje.
  3. Android aplikacije možete više da kontrolišete nego one za iOS: kada je reč o aplikacijama, Android omogućava programerima da dublje integrišu svoje kreacije u operativni sistem u poređenju sa iOS-om. Aplikacije kao što je Tasker, koje omogućavaju korisnicima da kreiraju razne automatizacije i rutine, pokazuju da je Android preferirani izbor za one koji vole da eksperimentišu i istražuju mogućnosti sistema. Shodno tome, za Android postoje čitave kategorije aplikacije koje nedostaju na iOS-u: kao što su aplikacije za proveru zdravlja baterije, dijagnostike Wi-Fi mreže i upravljanje datotekama na telefonu izvan opcija koje nudi sama kompanija, u ovom slučaju Apple ili Google.
  4. Android deluje intuitivnije nego iOS: neke od osnovnih metoda za navigaciju softverom efikasnije funkcionišu za pojedine korisnike na Google telefonima u poređenju sa Apple telefonima. Pravi primer je univerzalni gest za povratak unazad: jednim potezom, lakše je vratiti se na prethodni ekran. Dok ovo funkcioniše u nekim iOS aplikacijama, nije konzistentno u celom sistemu. Na iPhone uređajima, korisnici često moraju da traže mali taster za vraćanje unazad ili su jednostavno zbunjeni dok gledaju u ekran. Tu je i pitanje obaveštenja, iako je ono više pitanje ličnih preferenciija. Mnogi će reći da više vole način na koji nepročitana Android obaveštenja ostaju vidljiva u statusnoj traci i na zaključanom ekranu, umesto da nestaju u Centar za obaveštenja kao na iOS softveru. Jedan od tih primera je i to što lako možete da vidite da ste „navili“ alarm direktno na zaključanom ekranu svog Android telefona, dok na iPhone-u morate da dodate vidžet za ovu funkciju.

No, dok oba operativna sistema i generalno iPhone i Android telefoni nude izuzetna mobilna iskustva, Android se jednostavno više ističe po svom naglasku na slobodi korisnika i prilagođavanje. Od obimne personalizacije početnog ekrana do dubljih integracija aplikacija i šireg spektra funkcionalnosti, Android omogućava korisnicima da prilagode telefon svojim tačnim potrebama. Bez obzira da li vam je prioritet pristupačnost, otvoreni ekosistem aplikacija ili detaljna kontrola nad uređajem, Android nudi uzbudljivu alternativu iOS iskustvu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi