Da li nakon 30 godina SMS ide u penziju?

Ruku na srce, to su samo želje kompanije Google koja želi da zameni, sada već vremešne SMS poruke, novim, modernijim i bogatijim RSC porukama.

Danas je tačno 30 godina otkad je softverski inženjer poslao prvu SMS poruku. Od tada je prošlo mnogo vremena, ali se SMS ipak održao kao tradicionalni kanal kratke komunikacije. Bilo da se svađate sa devojkom, ili čestitate rođendan familiji sa kojom se ne viđate toliko često, svi pamtimo slanje SMS-ova već dugo vreme. Pre nego što su telefoni postali pametni, pre nego što su poruke uključivale smajlije i bile više od crno-bele (zeleno-bele) poruke.

RCS ili SMS?

Google već neko vreme promoviše RCS kao novi, moderniji standard komunikacije, koji ukratko omogućava komunikaciju poput one na Viber ili WhatsApp messengeru. Dakle, slike, GIF-ovi, video snimci i svi drugi multimedijalni formati. Apple ovaj format poruka koristi već godinama unazad preko svoje Messages aplikacije, koje imaju zajednički sadržalac – korišćenje data protoka umesto SMS servisa koji operateri i dalje veoma zdušno ubrajaju u opcije u svojim paketima.

Šta Google kaže, koji su razlozi zbog kojih treba da pređemo na RCS?

1. Napredna bezbednost

Prosto i jednostavno, RCS ima enkripciju od jednog do drugog kraja komunikacije, što znači da iako neko presretne vaše poruke, to mu neće mnogo značiti bez enkripcionog ključa koji nema. Sa druge strane presretanje SMS komunikacije je u 2022. godini postalo lako i za srednjoškolce sa malo boljom telekomunikacionom opremom, pa zbog toga bezbednosni eksperti upozoravaju na to da je 2FA autentifikacije korišćenjem SMS potvrde nebezbedna.

Enkriptovane SMS poruke na telefonu

2. Unapređene konverzacije

Već neko vreme smo se navikli da umesto da pišemo, koristimo smajlije, GIF-ove i druge metode neverbalne komunikacije, a upravo to nam RCS omogućava. Umesto ograničenja na tekstualne poruke, RCS nudi znatno bogatiji dijapazon izražavanja, ali i grupne konverzacije i slično.

3. Moderni industrijski standard

Jedna od prednosti RCS, kao standarda je što je zamišljen tako da radi univerzalno, bez obzira na to gde živite, koji uređaj koristite, na kojem ste operativnom sistemu ili koji standard koristite. Osim ako ste Apple. Onda se ovo ne računa.

Da podsetimo, Google već neko vreme vrlo agresivno promoviše RCS standard koji je implementiran na Android telefone godinama unazad, i koji usvajaju operateri širom sveta. „Zeleni i plavi baloni“ označavaju odbijanje kompanije Apple da promeni svoj sistem po kojem se razlikuje od ostatka sveta, a Google čak ima sajt GetTheMessage kojim maksimalno proziva Apple zbog svojih odluka. Sa druge strane, ne deluje da se Apple previše tangira oko toga, kao i oko bilo čega što bilo ko drugi u industriji radi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi