Da li znate koja je razlika između Microsoft Copilot i Copilot+

Šta zapravo čini Copilot+ računar posebnim, ako već svaki računar može da koristi Microsoft Copilot AI?

Da li znate koja je razlika između Microsoft Copilot i Copilot+

Izvršni direktor kompanije Microsoft, Satya Nadella jasno je dao do znanja da je kompanija potpuno posvećena generativnoj veštačkoj inteligenciji, toliko da je Microsoft nazvao kompanijom “Copilot.“ Ipak, može delovati zbunjujuće zbog toga što je kompanija nazvala novu klasu računara Copilot+ PC, nakon što je već uspostavila Copilot brend za svoje generativne AI alate.

Iako je tačno da ova nova klasa računara može koristiti Copilot, to mogu i gotovo svi drugi računari, bilo da koriste Windows 11 ili Windows 10. Dakle, u čemu je razlika između Copilot i Copilot+? Evo objašnjenja.

Šta je Copilot? Microsoft-ov AI chatbot

Copilot je Microsoft-ov generativni AI chatbot zasnovan na najnovijim ChatGPT modelima velikih jezičkih modela razvijenih od strane komapnije OpenAI. Može generisati tekst za e-mailove, priče, pesme i eseje. Može sumirati rezultate pretrage, internet stranice i tekst koji mu date, kao i napisati tekst u drugačijem tonu. Takođe može generisati slike, pisati kompjuterski kod i još puno toga.

Da biste pristupili Copilot-u, možete koristiti bilo koji uređaj povezan sa internetom i posetiti Copilot web stranicu (copilot.microsoft.com). Takođe su dostupne aplikacije za Android, iOS i Windows. Copilot se pojavljuje kao bočna traka u Edge pregledaču. Ta bočna traka vam omogućuje da sumirate trenutnu web stranicu, kreirate slike i prozu i obavljate sve druge Copilot funkcije.

Za pretplatu od 20 dolara mesečno, možete se nadograditi na Copilot Pro, koji vam daje izbor između više AI modela, uključujući brži GPT-4 Turbo. Takođe dobijate 100 „boosts“ za generisanje slika, bez kojih biste duže čekali da Microsoft Designer kreira slike na osnovu vašeg tekstualnog upita. Pro verzija takođe vam omogućava da koristite Copilot funkcije unutar Microsoft 365 paekta aplikacija.

Šta je Copilot+? Microsoftovi računari sa NPU AI koprocesorom

Copilot+ se odnosi na računare koji imaju moćne neuronske procesore (NPU). Ovaj NPU hardver omogućuje da izvršavaju AI funkcije i algoritme mašinskog učenja direktno na uređaju, umesto da šalju zahteve putem interneta na Microsoft servere. ,

To je slično onome što je Apple najavio sa Apple Intelligence, gde se neke funkcije obrađuju na uređaju, a druge se šalju na servere kompanije Apple putem interneta. Međutim, Microsoft kaže da obaveštava korisnike kada se obrada šalje na internet.

Prvu seriju Copilot+ računara činili su isključivo uređaji koje pokreću Qualcomm Snapdragon X procesori zasnovani na ARM arhitekturi. Sada su, međutim, tu i računari pokretani od strane Intel, AMD i Nvidia procesora koji će takođe ući u igru, iako još uvek nije najavljen vremenski okvir za ove modele.

Šta razlikuje Copilot+ PC od drugih računara?

Copilot+ nije samo skup specifikacija računara; to je takođe skup AI mogućnosti koje su samo delimično povezane sa Copilot-om. Ove mogućnosti, koje su navedene u nastavku, koriste Microsoftove nove male jezičke modele, koji su bolje prilagođeni manje moćnim računarima nego velikim server klasterima. Te mogućnosti su:

  • Recall, koji vam omogućava da se vratite na bilo šta što ste radili na računaru tokom određenog vremenskog perioda.
  • Cocreator, za kreiranje slika na uređaja pomoću opisa tekstom.
  • Windows Studio Effects, za vizuelna poboljšanja tokom video poziva.
  • Live Captions, za titlovanje u realnom vremenu sa prevodom za govor u video zapisima i pozivima.
  • Automatic Super Resolution, za bolji “frejmrejt” i skaliranje rezolucije u video igrama.

Značajno je istaći da ne koristi samo Microsoft-ov softver prednosti prisustva NPU hardvera u Copilot+ računarima. Aplikacije kao što su Photoshop, DaVinci Resolve, Algoriddim Djay Pro i Liquid Text takođe koriste specijalne mogućnosti ovih čipova. Hajde da uđemo u malo više detalja o svakoj od ovih novih funkcija i poboljšanja.

Recall: Infamous Copilot+ funkcija

Najviše reklamirana Copilot+ funkcija  je ujedno izazvala najviše kontraverzi: Recall. Ona povremeno pravi snimke ekrana dok koristite računar i zatim vam omogućava da pretražujete i pronađete bilo šta što ste radili u određenom vremenskom periodu. Ova funkcija ne snima privatne sesije pretraživanja i sve ostaje na lokalnom uređaju.

Tehnički eksperti i mediji su kritikovali Recall, tvrdeći da je na ovaj način lako ugroziti privatnost. To je navelo kompaniju da učini Recall opcijom koju korisnici moraju sami aktivirati, umesto da bude po “default-u” uključena. U stvari, čak i pre nego što su prvi Copilot+ računari stigli u prodaju, funkcija je bila prebačena u Insider Preview verziju. Kada se ove greške u privatnosti isprave, Recall bi mogao biti izuzetno koristan. Neki od korisnika koji su imali prilike da probaju ovu funkciju u njenim ranim verzijama, kažu da su oduševljeni njime.

Generisanje slika na samom uređaju uz Cocreator

Microsoft Paint aplikacija, koja se koristi već dugo vremena, ima opciju AI generisanja slika na svakom Windows 11 računaru, ali na Copilot+ računaru dobijate Cocreator.

Sa Cocreator-om, možete nacrtati jednostavnu skicu, reći AI-u da dovrši sliku na određeni način i voilà, imate novu zajedničku kreaciju, gde je vaš umetnički saradnik – mašina. Sa Cocreator-om, potrebno vam je tekstualno uputstvo, skica i izabrani stil—akvarel, ulje na platnu, ink skica, anime ili piksel umetnost.

Suptilna poboljšanja video poziva sa Windows Studio Effects

Windows Studio Effects su poboljšanja za video pozive koja rade ne samo sa Microsoft Teams-om, već i sa bilo kojom popularnijom aplikacijom za video konferencije – Zoom, Google Meet i tako dalje. Ovi efekti se pojavljuju u dugmetu u panelu za brza podešavanja (poznatom ranije kao Action Center). Imate opcije za Portrait Light, Portrait Blur, Standard Blur, tri kreativna filtera, Eye Contact i Automatic Framing. Većina efekata je prilično blaga i nisu revolucionarna.

Titlovi i prevodi uživo

Live Captions su odlična stvar za one koji imaju problema sa sluhom, za one koji nisu baš govornički nastrojeni i za bilo koga ko se nalazi u bučnoj sredini. Verzija Live Captions u Copilot+ računarima ne samo da vam daje titlove na ekranu za bilo koji govorni audio na računaru, već može i da ih prevede, sa planiranih 40 različitih jezika, funkcija koja još uvek nije dostupna, ali definitivno stiže.

Live Captions za sada može da prevede titlove na engleski sa 20 jezika. Morate preuzeti jezički paket za svaki jezik koji želite da koristite. Možete odabrati veličinu i položaj teksta i koristiti opcionalni filter za nepristojne reči, odrediti boju karaktera i podloge za ispis, itd.

Automatska super rezolucija za gejming

Funkcija za poboljšanje frejmrejta u igrama, Automatic Super Resolution, obavlja sličnu funkciju kao Nvidia-ina DLSS, AMD FSR i Intel-ova XeSS, ali je dostupna samo na Copilot+ PC sistemima, objašnjava PCMAG.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Ne znam niti me zanima, kad god vidim AI zaobidjem.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi