DLSS 3 vs FSR 3 Frame Generation, AMD je brži ali plaća visoku cenu

Konačno, AMD FSR 3 je startovao u nekoliko igara i doneo dugo očekivanu Frame Generation mogućnost kreiranja dodatnih frejmova, poput do ovog trenutka ekskluzivne Nvidia DLSS 3 tehnologije. Postavlja se pitanje koja je bolja i brža?

DLSS 3 vs FSR 3 Frame Generation, AMD je brži ali plaća visoku cenu

AMD FSR 3 je po prvi put startovao u “Legend of the Immortals” i “Forspoken” igrama tokom jučerašnjeg dana. Mediji su odmah počeli da se bave procenom koja je tehnologija bolja, NVIDIA DLSS 3 ili AMD FSR 3.0 testirajući njihove mogućnosti u prethodno navedene dve igre. Test benchmark je obuhvatio igranje u 4K rezoluciji, a test PC konfiguracija je zasnovana na  Ryzen 9 7950 X3D procesoru sa RTX 4090 grafičkom kartom.

Kratko i jasno, zaključak je nedvosmislen – DLSS 3 radi brže od FSR 3 u Quality režimu, bez uključene Frame Generation opcije. Međutim, jednom kada aktivirate opciju dodatnog kreiranja frejmova u igri, AMD FSR 3 prestiže NVIDA DLSS 3 tehnologiju, postižući veće vrednosti prosečnog i minimalnog frejmrejta i ostavljajući Nvidia konkurenciju iza sebe.

AMD FSR 3 je brži od DLSS 3 čak i na Nvidia GeForce grafičkim kartama

Nažalost, to postiže uz određene penale. Naime, Immortals igra pati od istih problema sa FSR 3.0 kao i Forspoken. Dok je kvalitet FSR 3.0 veoma dobar u foto modu, sa druge strane postaje lošiji u animacijama. FSR 3.0 ima više negativnih sporadičnih efekata poput nasumičnog bljeskanja i suviše nazubljenih ivica objekata u kadru, zbog čega slika pati od efekta pikselizacije pri pokretu. Pored toga, igra ima problem sa ritmom prikaza frejmova što stvara efekat trzanja prilikom animacije i neujednačene pokrete kamere. AMD bi uočene probleme morao da reši što je pre moguće.

U pogledu kvaliteta slike, FSR 3.0 takođe zaostaje za NVIDIA DLSS 3 tehnologijom koja koristi veštačku inteligenciju. Od uočenih problema tu su oni sa treperenjem, pa do problema sa „ghosting“ efektom. U tom pogledu FSR 3.0 izgleda primetno lošije od DLSS 3 prikaza.

Sumiramo ukratko da AMD FSR 3 na NVIDIA hardveru, a podsećamo vas da AMD tehnologija radi ne samo na Radeon, već i na GeForce modelima grafičkih karti, postiže bolje performanse tj brža je trenutno od Nvidia DLSS 3, što je veliko iznenađenje koje iskreno niko nije očekivao da će se desiti.

Međutim sa druge strane, AMD FSR 3 pati od nekih ozbiljnih mana koje AMD treba pod hitno da ispravi. Ipak, imajmo u vidu da je ovo tek prva, preliminarna verzija i da je u startu brža, tako da kroz dalji napredak treba očekivati da će AMD ispeglati sve uočene probleme. Sve u svemu borba se rasplamsava i sada čekamo odgovor konkurencije koja je poražena takoreći u svom dvorištu, prenosi mydrivers.com.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi