Dodavanje ZIP podrške u Windows je pre 30 godina zamalo dovelo do otkaza njenog kreatora

Bivši Microsoft inženjer Dejv Plamer prepričava priču o svom stvaranju VisualZIP-a za Windows i kako ga je to skoro koštalo posla pre 30 godina

Dodavanje ZIP podrške u Windows je pre 30 godina zamalo dovelo do otkaza njenog kreatora

Iako podrška za ZIP fajlove odavno predstavlja uobičajenu Windows i funkciju drugih operativnih sistema, to nije uvek bio slučaj. Jednom davno, Microsoft inženjer morao je da napravi ekstenziju nazvanu VisualZIP kako bi omogućio standardne ZIP funkcije. Ovo ista ekstenzija skoro je dovela do toga da Microsoft inženjera Dejva Plamera otpuste zbog unutrašnjih političkih igara o kojima nije bio obavešten.

Ipak, na kraju se ispostavilo da je ta ekstenzija postala osnova za današnju podršku za ZIP fajlove u Windows operativnom sistemu.

Dejv Plamer je nedavno na svoj YouTube kanal na kom priča zanimljivosti iz svoje bivše kompanije godine postavio osmominutni video o životu i smrti VisualZIP-a. Uprkos Dejvovom ugovoru o radu i usmenim dogovorima koji su mu omogućavali da radi na stvaranju i prodaji softvera dok i dalje radi u Microsoft-u, postojanje VisualZIP-a ipak je izazvalo dva značajna incidenta.

Prvi je bio kada je zaposleni u potpuno drugom odeljenju, podstaknut od strane ljubomornog konkurentskog programera, prijavio Dejvov rad ljudskim resursima kako bi ga otpustili. Iako je Plamer imao dozvole da radi na stvaranju i prodaji softvera, to je bio interni dogovor njega i njegovog tima, za koji ostala odeljenja, a kamoli sektor ljudskih resursa nije znao.

Zbog njegove ključne uloge u Microsoft-u, to je izazvalo visok nivo uzbune tokom nekoliko dana, uključujući i kod pojedinih Dejvovih nadređenih. Njegovo stvaranje Task Manager-a za Windows NT 4.0, među ostalim ključnim komponentama ovog OS-a dok je radio kao pripravnik verovatno može to da objasni. Srećom, Dejv nije hteo čeka da se slučaj sam od sebe reši već je se obratio potpredsedniku i rešio nesporazum.

Do drugog incidenta koji je VisualZIP uticao na njegovo vreme u Microsoft-u došlo je kada ga je jedna žena koja takođe radi u kompaniji, ali u sektoru nabavki pozvala da pita o kupovini VisualZIP-a za samu kompaniju „od Dejva“. Kada je pristao da se sastane, pitao je: „U kojoj zgradi?“ i rekao da može biti tamo za trideset minuta, kada je ona počela da negoduje i da mu uznemireno objašnjava da to ne može tako, jer pre toga mora da se obavi papirologija i sve ostalo, što traje. Međutim, ona ga je pozvala kako bi obavila kupovinu za kompaniju, ne znajući u tom momentu da su oni kolege i da nije potrebno obavljati sve to kao sa potpuno nepoznatom osobom van firme.

U svakom slučaju, Dejv Plamer je imao dugu i plodnu karijeru u Microsoft-u pre nego što je odlučio da se penzioniše. Ima posvećenu plejlistu Windows „ratnih“ priča na YouTube kanalu Dave’s Garage, koji možete pogledati ako vas zanima da vidite više njegovih specifičnih saznanja o razvoju Windows-a i njegovoj istoriji, uključujući i proširenu Tajnu istoriju Windows ZIP fascikli.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Devil 2000

    Preporucujem ovaj kanal Dave's Garage. On je senior u MS-u i radi na windowsu od njegovog samog pocetka.
    Ima mnogo zanimljivih prica sta je dodavano i kako se razvijao windows, ali prica i konkurenciji linuxu i uopsteno o hardweru, stvarno je kanal riznica znanja kojeg tesko mozes pronaci na google.

  2. Alister

    Pise se o ZIP, a slika od RAR ... grotesque !

  3. Manda94

    Pise se o ZIP, a slika od RAR ... grotesque !

    Pa kad vidiš ko je “autor” i kad vidiš gomilu drugih vesti gde se piše nešto nepovezano sa gomilom gramatičkih grešaka bude ti jasno…

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi